A rovat kizárólagos támogatója

Úgy tűnik Európa legnépszerűbb megújuló energiaforrása katasztrofális hatással van a környezetre. Nem a szélerőművekről, vagy a vízi energiáról beszélünk. Európa legnagyobb megújuló energiaforrása a faapríték, a pellett. A fa elégetése, hivatalosan megújuló energiaforrásnak minősül, hiszen akár több fa is ültethető, mint amennyit elégetnek.

A biomassza tüzelés az Európai Unió legjelentősebb megújulóenergia forrása és további növekedése várható az Európai Parlament döntése alapján. Egy most megjelent jelentés szerint azonban a biomassza erőművek légkörre gyakorolt hatása, rosszabb, mint a szenes erőműveké, legalábbis ezt állítja a Climate Center nevű szervezet kutatása. Egyedül 2013-ban Európa közel 20 millió tonna fapelletet tüzelt el, amellyel a világ teljes pellet felhasználásának 79%-át adta. Európa szerte cégek és állami vállalatok sora áll át széntüzelésről fatüzelésre, hogy teljesítse az Unió megújuló energiára vonatkozó előírásait. Az átállásban egyenesen az állami szektor vezeti a sort. Ennek oka, hogy a fa alapú elektromos áramot az unió karbonsemlegesnek tartja, így a cégek ezek kiépítésével sokat javíthatnak kibocsátási adataikon és jelentéseiken.

Több széndioxid kerül a levegőbe

A Climate Central egy brit erőművet vizsgált meg közelebbről, nevezetesen a Drax Erőművet. Ez Európa legnagyobb olyan erőműve, amely a széntüzelésről a fatüzelésre állt át. A kutatás szerint azonban az új fatüzelésű erőmű 15-20 százalékkal több szén-dioxidot bocsát ki, mint amikor szénnel üzemelt. A Climate Central jelentése szerint ez több millió tonna szén-dioxidot jelent, és ezt nevezik hivatalosan „megújuló” energiának. Az elv az lenne, hogy több fát ültetnek, mint amennyit elégetnek az erőművekben. A problémát az jelenti, hogy az elv a gyakorlatban rengeteg időt vesz igénybe. A Natural Resources Defense Council jelentése szerint akár egy évszázadot is igényel, mire a kibocsátott széndioxidot az ültetett fák megkötik. Ez pedig azt jelenti, hogy noha a biomassza tüzelés technológiai értelemben megújuló energia, rövid távon nem alkalmas arra, hogy megkösse a szén-dioxidot, és ezért komoly szerepe lehet az éghajlatváltozásban.

Azidő alatt, amíg az újonnan ültetett fák megnőnek, az extra széndioxid jelen van a levegőben, és hozzájárul az üvegházhatás erősödéséhez. Ezt pedig az Európai Unió nem veszi figyelembe, hiszen a biomasszát karbonsemlegesnek tekintik, így valójában az Unió CO2 kibocsátása lényegesen magasabb lehet, mint ahogy az a hivatalos jelentésekben szerepel.

Itthon is sok a kritika

Nem csak külföldön, de idehaza is sok jogos kritika éri a fatüzelésű erőműveket. A folyamat lényege, hogy a fát az erdészetek letermelik, technológiától függően shredderekben ledarálják, majd elégetik. Az eljárással kapcsolatban több probléma is van. A fokozott fakitermelés természetvédelmi szempontból is aggályos, ritka fajoknak veheti el az élőhelyét, ha nem marad holt fa az erdőben. A nagy erőművek miatt a beszállítás okozta környezetterhelés is gondot jelent, hiszen az alapanyag szállítása nagy földrajzi távolságokról történik. Mivel a fa tüzelése során termelődő energia 65-70%-a hő, és csak a fennmaradó rész villamosenergia, ezért a tisztán áramtermelés óriási pazarlás.
Környezeti szempontból csak a kicsi, maximum 1 MW-os kapacitású lokális erőművek fogadhatóak el, amelyek helyi erőforrásokon alapulnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek