Hirdetés

A Védegylet kérelmére a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) ideiglenes intézkedéssel leállította a Felsőszölnök – Kétvölgy közötti út építését.

A PKKB elutasította a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) azon kérését, hogy a Védegylet az útépítés leállításához tegyen bírósági letétbe 70 millió forintot. A bíróság szerint ugyanis egyrészt a 70 m Ft-os igény levezetése a NIF által nem történt meg, másrészt a területen az építkezéssel érintett fajok eszmei értéke indokolja azt, hogy ne változzon a jelenlegi természeti állapot.  A per következő tárgyalására november 5-én kerül sor, ahol választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy az egész építkezés a korábban kiadott engedély lejárta után, tehát tulajdonképpen engedély nélkül történt-e.

Előzmények:

A Védegylet álláspontja szerint az Őrségi Nemzeti Park területén folyó Felsőszölnök és Kétvölgy közötti közútépítési munkálatok nem felelnek meg az útra a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott engedélynek. Egyfelől az engedély kiadására 2009. augusztus 11-én került sor, az engedély ellen nem terjesztettek elő jogorvoslatot, így az hozzávetőleg 2009. augusztus 26-án, de legkésőbb 2009. augusztus 31-én jogerőre emelkedett. Érvényességi ideje 3 év volt, amelyet 2-2 évvel lehetett meghosszabbítani, feltéve, hogy 3 éven belül az építési munkát megkezdték és folyamatosan végezték.

Ezzel szemben tudomásunk szerint: 3 éven belül az építési munkát nem kezdték meg – az első építési / tereprendezési munkálatokra 2013. áprilisában került sor, nem kérte az engedélyes NIF Zrt. az engedély érvényességi idejének meghosszabbítását – tehát az út építésére a NIF Zrt.-nek nincs engedélye, mert annak érvényességi ideje 2012-ben lejárt.

Másfelől az építés módja megsérti az engedélyhez a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Felügyelőség által adott szakhatósági hozzájárulást. A hozzájárulás ugyanis az alábbiakat rögzíti: az építéshez szükséges fakivágás ill. áglevágás szept. 1. – márc. 1. között végezhető, az önkormányzati út létesítéséhez szükséges földmunkákat szeptember 1. után és március 1 előtt kell elvégezni a vegetáció és a kétéltűek védelme érdekében.

Ezzel szemben a valóságban az út építési munkálatainak megkezdésére 2013. áprilisában került sor, tehát a környezetvédelmi hatóság által megadott időkereten kívül, az engedély megsértésével.Mindezen indokok alapján ismét és nyomatékosan igazolva látjuk azt, hogy az építési munkák leállítására van szükség a jogsértő helyzet jogerős elbírálásáig.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK a facebookon:  Felsőszölnök-Kétvölgy út megépítése ellen

Kapcsolódó anyagok:

Brutális erdőirtással épül a Felsőszölnököt Kétvölggyel összekötő út az Őrségi Nemzeti Parkban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás