Hirdetés
greenfo/MTI

Genetikai rendellenességeket okoznak egereknél az egészségre káros biszfenol-A (BPA) nevű vegyület helyettesítésére használt műanyagadalékok – állapították meg amerikai kutatók.

A Current Biology című folyóiratban publikált tanulmányuk szerint a BPA-mentes palackok, poharak, ketrecek és egyéb tárgyak gyártásához használt alternatív biszfenolok negatív hatással vannak az egerek reprodukciós képességeire.

A műanyag palackokban, dobozos italok és konzervek belső burkolatában, valamint fogászati eszközökben is megtalálható biszfenol-A-ról már húsz évvel ezelőtt megállapították a szakemberek, hogy összefüggésben állhat az egereknél tapasztalt bizonyos kromoszóma-problémákkal.

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a biszfenol-A helyettesítésére használt műanyagadalékok nagy része nem biztonságos" – mondta a tanulmányt vezető Patricia Hunt, a Washingtoni Állami Egyetem professzora. A kutatók arra jutottak, hogy a biszfenol-S-nek (BPS) való kitettség olyan változásokat eredményezett az egerek szervezetében, amelyek következtében a hímeknél csökkent az életképes spermiumok, a nőstényeknél pedig nőtt az abnormális petesejtek száma.

Hasonló eredményekre jutottak a BPF, a BPAF és a difenil-szulfon tesztelésekor. A hím egerek csírasejtvonalának problémái számos nemzedéken át öröklődtek a biszfenol-S-nek való kitettséget követően.

Hunt szerint egyéb széles körben használt vegyületek, köztük a parabének és ftalátok is hasonló negatív hatással lehetnek a reprodukciós képességekre.

Tudod, mi az a biszfenol A? Nem ártana, mert ártalmas.

Tudod, mi az a biszfenol A? Nem ártana, mert ártalmas.

Megvizsgálják, hogy mennyire esszük meg a műanyagtányért és mennyire isszuk meg a sörösdobozt.

Míg az üdítőket és ásványvizeket legtöbbször PET palackokba töltik, más esetekben ez a műanyag-típus nem a legjobb megoldás a tárolásra. Az irodákban és egyéb intézményekben gyakran telepített vízautomatákban például olyan nagyobb ballonokra van szükség, amelyek fala vastagabb, ellenállóbb, és sokkal többször használható, mint egy PET palack. 
Ugyancsak keményebb, vastagabb anyagra van szükség a műanyagtányéroknál és poharaknál. A megoldás a polikarbonát használata, amelynek a Biszfenol A (BPA) nevű vegyület a fő összetevője. tovább >>>

 

Kapcsolódó anyagok:

Tudod, mi az a biszfenol A? Nem ártana, mert ártalmas.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás