A rovat kizárólagos támogatója

Ha a fehérje szót halljuk manapság sok minden eszünkbe juthat, attól függően, milyen elveket vallunk és milyen életmódot folytatunk. Egy vegánnak vagy vegetáriánusnak a fehérje egyet jelent a hüvelyesekkel, netán a rizsfehérjével, míg egy alföldi ember a fehérje szó hallatán a csirke, pulyka vagy épp a sertéshúsra gondol – bár a vöröshúsok valamiért ritkábban jutnak eszünkbe ilyenkor.

A fehérje szó egy aktív sportolónak vagy testépítőnek leginkább egy shakert jelent, benne valamilyen ínycsiklandó protein itallal. De az sem hibázik, aki Ugandában, Bangkokban vagy Mexikóban egy sáskákkal és egyéb rovarokkal teli tányért lát maga előtt, ha a fehérjepótlás kerül szóba. És ezek közül vajon melyik a legjobb fehérjeforrás? És vajon az emberiség szempontjából melyik irányba kellene haladni, hogy a bolygó fenntartható legyen? Nos, nem most fogunk igazságot tenni.

Miért fontos a fehérje?

A fehérjék és az azokat felépítő aminosavak mindenhol jelen vannak a szervezetünkben, és a legtöbb biokémiai folyamatunk nélkülözhetetlen molekulái. Habár egyesek azt hiszik, fehérjepótlásra csak a sportolóknak van szüksége, valójában ez nem igaz.

Ott van például a kollagén, ami a testünkben előforduló egyik leggyakoribb fehérje. Molekulái igen nagyok, ezért krémek formájában nem is jut be a bőrön át, mindenképpen a táplálkozással kell pótolni. A kollagén jelen van a legfontosabb szöveteinkben: csont, porc, izom, hámszövet (bőr), a kötőszövetekben, szóval tényleg mindenhol. Nélkülözhetetlen a mozgásszervrendszer egészségének megőrzéséhez, vagy a hajunk, körmünk és bőrünk szépségének megóvásához. De a kollagén a test regenerálódásában is részt vesz, tanulmányok szerint pedig még a szem és a látás hatékonyságát is befolyásolja. És ez még csak egyetlen fehérje, a kollagén. Jól látható tehát, hogy a fehérjékre nem csak a bodybuildereknek van szüksége.

És melyek a leghasznosabb fehérjeforrások?

Ennél a pontnál viszont már nehéz lenne igazságot tenni, hiszen mindenkinek megvan az oka, ha valamilyen életmódot folytat.

Aki nem eszik húst, állati eredetű fehérjéket, annak a borsófehérje, szójafehérje, rizsfehérje vagy épp a kenderfehérje jöhet szóba. Pótolhatja a fehérje szükségletét a táplálkozás által, de a legújabb kutatások rámutattak, hogy ez sajnos nem elég a vegáknak. Érdemes az étrendjüket táplálékkiegészítők formájában megtámogatni. A rizsfehérje például azért nagyon hasznos forrás -és nem csak vegáknak-, mert teljesen allergénmentes, így a táplálék intoleranciákkal küzdők is fogyaszthatják.

A klasszikus étrendet folytatók számára még mindig a megfelelő forrásból vásárolt húsok a legjobbak. Sajnos a szupermarketek polcain nem biztos, hogy etikus gazdálkodásból származó, tiszta húsok kerülnek, bár sok lánc már direkt tart GMO-mentes húsokat, vagy épp a tojásokon jelölik, hogy nem ketreces tyúkoktól származnak. Ha van ismeretségünk, még mindig a legkiválóbb a háztáji megoldás, vagy például a szabadtartású mangalica hús.

Aki ketogén diétát vagy étrendet követ, az tudja, hogy nemcsak a húsok, de a belsőségek is igen értékesek, és tökéletesen hasznosulnak az emberi szervezetben.

Természetesen egy vega szemléletűt sem tudunk ezzel meghatni, de nem is ez a cél. Még egy húsevő ember is tud arra törekedni, hogy az étele minősége jobb legyen, egyben hozzájáruljon a felelős állattenyésztéshez, és az ökológiai etika betartásához.

A húsok közt megemlítendőek, hogy remek fehérjeforrások a halak, és a tengeri élőlények is. Halak esetében megint az eredettel lehet probléma, a tenyésztett állatok húsa sajnos gyakran szennyezett, nem mentes a gyógyszer hatóanyagoktól, vagy egyéb ártalmas szerektől.

A tenger pedig messze van, így marad a mélyfagyasztott megoldás, vagy a jóval drágább, de kiváló friss, tengeri áru.

Végül a rovarevőkről. Talán hajmeresztő belegondolni, hogy megegyünk egy sáskát, egy sült tarantulát vagy valamilyen hatalmas pajort, de mivel rémisztőbbek ezek, mint a tyúk lába, a tintahal, a csiga, vagy a kakashere? Csupán a földrajzi elhelyezkedés és a szokásrendszer más.

Manapság pedig tényleg komoly kutatások folynak, és szerte a világon számos keltető bázis van, mert sok ország gondolja azt, hogy a klímaválságot, az éhezést, és egyéb gondokat is meg lehetne oldani, vagy csökkenteni, ha rátérnénk a rovarok fogyasztására. Ezek az élőlények egyébként tényleg nagyon magas fehérje tartalmúak, a bogárfehérje pedig jó minőségű is.

Maradnál az egyszerű megoldásnál?

Ha nem elég csábító egyik fent leírt fehérjeforrás sem, de szükséged lenne az extra protein bevitelre, akkor még mindig az étrend-kiegészítők formájában beszerezhető klasszikus fehérje porok a legjobbak. Ezek különleges eljárással készülő, magas értékű források, melyekkel akár egy étkezés is kiváltható. Alkalmasak sportoláshoz, diétához, vagy csak megtámogatni a szervezetet, hogy ne a szénhidrátok jelentsék az egyetlen energiaforrást.

A fehérje shakek manapság széles palettát kínálnak, az állati fehérjékből még mindig kiemelkedő a tejsavó fehérje és a kazein, de, ahogy említettük, kizárólag növényi proteinek is elérhetőek már.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás