A rovat kizárólagos támogatója

Aki nem kudarctűrő, az nem marad a zöldeknél, mert sok esetben a munkánk falra hányt borsó.  De ha mi emberek képesek leszünk a változásra, akkor a világot pusztító folyamatokat is meg tudjuk állítani – ezt a képességet kell megőrizni – mi zöldek azért dolgozunk, hogy legyen még remény – vallja mai podcastunk vendége.

Dr. Farkas István, az egyik idei Pro Natura díjas – aki két évtizedes a hazai zöld civil mozgalomban végzett tevékenységéért, valamint a környezet- és természetvédő szervezetek összefogása és fejlesztése terén elért érdemeiért kapta a rangos kitüntetést.

A Bokor Öko Csoportban kezdte, majd az Alba Kör békemozgalmi aktivistája volt, ezután 1994-től az Ökoszolgálatnál folytatta zöld pályafutását. Itt részt vett a Környezeti Tanácsadó Irodák működésében, majd a Regionális Környezetvédelmi Központos kitérő után következett 3 év az Ökotárs Alapítványnál, ahonnan 19 éve ment át a Magyar Természetvédők Szövetségébe, melynek jelenleg társelnöke.

Sok mindenről szó esett Sarkadi Péter beszélgetésében:

— a Magyar Természetvédők Szövetségét  – mely ma130 tagcsoport ernyőszervezete – 1989 -ben 32 szervezet alapította. „Mi, elveinkben radikálisak, eszközeinkben konzervatívok vagyunk”

Módszereink: nyomásgyakorlás aláírásgyűjtésekkel, szakmai anyagok összeállítása, véleményezése (lásd legutóbb az uniós helyreállítási tervvel kapcsolatos elsősorban energetikai témájú kritikák) a döntéshozóknak,

— Az MTVSZ a Föld Barátai nemzetközi szervezet magyar tagja, de kik is ők?

– Civil szervezetek anyagi túlélési lehetőségei – jelentősen lecsökkent hazai támogatási rendszer.
hazai zöld civil mozgalomtörténet –  környezeti nevelés – zöld pedagógia.

Farkas István a Pro Natura díjjal. Kép: Sarkadi Péter

— Az utóbbi években inkább egyénileg állnak az emberek zöld ügyek mellé, a civil szervezetek egyik munkája őket összegyűjteni a szervezetekbe.

—  Az a fontos, hogy működjön – mérnöki mentalitás.

—  A méhlegelők kitisztítják a politikai légkört. A társadalomnak ki kell kiállni ügyek mellett, és akkor a politikai kommunikáció letisztul, leválik a zöld ügyekről pl. kerékpársáv.

A környezet-természetvédelem ma Magyarországon nem elsősorban jobb és bal oldali politikai kérdés, hanem  ökológiai szemléletű, technokrata kérdés. Nagy Tavak koalíciója.

A Római-part árvízvédelme ebből a szempontból siker, hiszen itt a civil ellenállás hatott a politikára, a választási eredményekre.

Farkas István, 16 évig az MTVSZ ügyvezető elnöke, jelenleg társelnök -optimista vagy pesszimista?

Nyitókép: Farkas István Pro Natura díjas, és Nagy István miniszter. forrás: Agrárminisztérium

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek