A rovat kizárólagos támogatója

A kriptovalutázás a magas energiaigénye és karbonlábnyoma miatt kifejezetten környezetpusztító pénzügyi befektetés, de van egy kevésbé ismert harmadik „zöld” probléma is vele: világszinten is meghatározó mennyiségű e-hulladékot termel. Egyetlen bitcoin-művelet annyi e-szemetet termel, mintha kidobnánk két iPhone Minit.

Évente nagyjából 30 ezer tonna elektromos szemét keletkezik világszinten a bitcoin-hálózat működéséből, nagyjából annyi, amennyit egy Hollandia méretű fejlett gazdaság termel meg ugyanennyi idő alatt.
A becslés egy új módszertanon alapuló tanulmányból származik, de másképp is ki lehet ugyanezt fejezni: egyetlen bitcoin tranzakció átlagosan 272 gramm elektromos hulladékot generál. A súlyát tekintve ez annyi, mintha kettő darab iPhone 12 Minit hajítanánk ki minden ilyen alkalommal – írja a Gizmodo.

bitcoin gyár OLGA MALTSEVA AFP/Getty Images

Az ijesztően hangzó nagyságrend elsősorban a bitcoin-bányászatban használt eszközök rövid életciklusának köszönhető. Főleg a kifejezetten erre használt ASIC chipekének, melyeket átlagosan csak egy és negyed évig használnak jelenleg, hogy aztán újabb és hatékonyabb chipekre cserélik le őket. Via telex.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás