A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: GreenProfit

Az indián őslakosok tiltakozást szerveztek a brazil elnöki palotánál, majd behatoltak és konfliktusba keveredtek a biztonsági emberekkel.

Az indiánok képviselői elmondták, hogy hozzáfértek a hétvégén egy dokumentum másolatához, mely, szerint Guajajara Sonia, aki az egyik a koordinátora Bennszülött Népek Brazília Szövetségének (APIB), a brazil földtörvényben olyan változtatásokat talált, mely alapján a jövőben törvénytől függetlenül elvehetik az indiánok ősi földjeit.
“Megértjük, hogy a tervezet az csak tovább bonyolítja a folyamatot a földtulajdonosok beazonosítására. A szövetségi kormány és a kongresszus célja, hogy csökkentsék a főleg hazai őslakosság földterületekhez való jogait, előnyben részesítve az agráripart és a nagy gazdákat”- mondta Sonia Guajajara a brazil hírügynökségnek, hozzátéve, hogy hallani akarják a brazil miniszter miniszter, Jose Eduardo Cardozo nyilatkozatát a témában.

“A a hatóságok és az igazságügy-miniszternek, elsősorban meg kell erősíteni magukat, és cselekedni annak érdekében, hogy a jogok teljesülnek, és hajtassák végre azt, ami már alkotmányosan garantált , és tovább nem késleltethetik ezt. A késedelem az őshonos lakosság földjeivel kapcsolatosan, új feszült a helyzet teremt. A kormány és a miniszter azt hiszik, hogy közvetítés, elsimítja a feszültségeket, de a konfliktusok csak növekszenek”- mondta Sonia.

Észrevéve az indiánok érkezését, a testőrök lezárták az elnöki palota bejáratát. Az indiánok megkerülték az épületet, és az oldalsó bejáraton behatoltak. Hangosan követelték a földdel kapcsolatos jogok rendbetételét, és ekkor kerültek összeütközésbe a biztonságiakkal. A biztonsági őrök könnygázt vetettek be, a csoport megfékezésére. Körülbelül fél óra múlva a helyszínről az indiánok egy része átvonult a Nemzeti Kongresszus épületéhez . A tiltakozók másik része pedig az Igazságügyi Minisztériumhoz, megakadályozva a politikusok bejutását. Katonai rendőrség megerősítette az épület biztonságát . A miniszter szóvivője, José Eduardo Cardozo közölte, hogy kér az indiánoktól egy küldöttséget, hogy megvitassák a kérdést .
Az indiánok követelik azt is, hogy a kormány vizsgálja ki az ellenük elkövetett bűncselekményeket, mint például a merényleteket, gyilkosságokat, közölte az Ultimo Segundo.

Kapcsolódó anyagok:

Három környezetvédőt gyilkoltak meg Brazíliában

Ismét felfüggesztve Belo Monte

Ecuador kiárusítja Amazóniát

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás