A rovat kizárólagos támogatója

Tovább szeretne élni? Csökkentené a rák kockázatát? És a szívbetegségekét? Akkor járjon kerékpárral munkába, mondják a tudósok. Tanulmány igazolja, hogy a kerékpáros munkába járás csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát.

A témában készült legnagyobb kutatás alapján a kerékpározás felére csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát. Az ötéves, 250 000 brit ingázó bevonásával készült tanulmány azt is kimutatta, hogy a gyaloglásnak is van némi előnye a tömegközlekedésen való ücsörgéshez és az autózáshoz képest.

A glasgow-i kutatócsoport állítja, a kerékpározás még akaraterőt sem igényel, miután a napi rutin részévé válik, szemben az edzőterembe járással. Az ötéves tanulmány az ‘aktívan’ ingázókat hasonlította össze a többnyire ‘statikus’ emberekkel.

Aktív ingázók

Összegezve, a vizsgált közlekedők közül 2430 fő halt meg, 3748 főnél diagnosztizáltak rákos megbetegedést, 1110 főnél léptek fel szívproblémák.
A vizsgálat során a rendszeres kerékpározás 41%-kal csökkentette a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát, 45%-kal a rákos megbetegedés és 46%-kal a szívbetegségek előfordulását.

A kerékpározók átlagosan hetente 48 kilométert tekertek, és minél többet kerékpároztak, annál nagyobb volt a pozitív egészségügyi hatása. A gyaloglás is csökkentette a szívbetegség kialakulásának esélyét, de elsősorban azoknál, akik legalább heti 9.6 mérföldet gyalogoltak.

“Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az aktív módon, különösen kerékpárral ingázók egészségügyi kockázata csökken.” Nyilatkozta a BBC news weboldalának Dr. Jason Gill a glasgowi egyetemről.

A kerékpározást és a tömegközlekedést kombináló ingázóknál is kimutathatóak voltak az egészségügyi előnyök.

Kifulladva

British Medical Journalban megjelent tanulmány módszertanából nem következtehető egyértelmű ok-okozati összefüggés. A pozitív hatás azonban akkor is megmaradt, ha a statisztikából kiszűrték az olyan egyéb tényezők hatását, mint a dohányzás, a táplálkozás vagy a testsúly. Ez azt jelenti, hogy a kerékpározás rákcsökkentő hatása nem egyszerűsíthető le a tanulmányban megjelenő fogyásra. Más magyarázatok szerint a kerékpárosok karcsúbbak (még ha a súlyuk nem is kevesebb) és kevesebb a szervezetükben a gyulladás. A kerékpározást azért tartják jobbnak a gyaloglásnál, mert hosszabb és intenzívebb annál.

Clare Hyde a Brit Rákkutatótól azt mondja: „Ez a tanulmány segít kihangsúlyozni a mindennapokba beépített testmozgás lehetséges előnyeit. Nem kell edzőterembe járnod, vagy maratont futnod. Minden ami kicsit kimelegít, kifullaszt – lehet ez a munkába kerékpározás (akár tömegközlekedéssel kombinálva) vagy házimunka – segíthet egészségesebbé válni.”

James Gallagher cikke eredetileg közel 4 éve a BBC News oldalán jelent meg, melyet Benya-Magyar Marietta fordított le.

Nyitókép Amsterdam bicikli parkolás a rakparton

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek