Hirdetés
AFP - London

A brit csatornák, amelyek fontos szerepet játszottak a régmúltban az áruszállításban, újra elnyerhetik helyüket a gazdaságban, részben tehermentesítve a közutakat és csökkentve az ottani környezetszennyezést.

London környékén már építőanyagot szállító bárkák tömegével lehet találkozni. A British Waterways nevű vállalkozás ugyanis – 30 év óta első ízben – szerződést kötött tavaly ilyen anyagok vízi szállításáról, és több hasonló megállapodásról folynak tárgyalások. Szó van róla, hogy ipari hulladékot is szállítanának el a megsemmisítő helyekre, Londonból. A csatornákon juthatna el a homok is a nagysebességű vasút pályájához Dover és London között.

Egykoron 2200 kilométernyi csatorna állt rendelkezésre, és a British Waterways eddig több mint 2 milliárd angol fontot fektetett be, hogy csupán 350 kilométernyi hajózható legyen. A múlt évben már 3,5 millió tonna árut szállítottak a brit csatornákon. Ezek virágkorában a 19. század első felében évente 30 millió tonnányi árut hajóztak rajtuk. A brit gazdaságról azt mondják, hogy minden már európai gazdaságnál jobban függ a közúti szállítástól.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás