Hirdetés
Dow Jones Newswires

A brit energiaügyi miniszter London 150 vezető pénzügyi szakemberét és részvényesét szenimáriumra invitálja, ahol arról akarják meggyőzni a pénzvilág embereit, hogy tőkéjüket a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos programokba fektessék.

Stephen Timms konkrétan a kormány azon tervéhez igyekszik pénzügyi támogatókat találni, amely szerint 2010-ig a jelenlegi 2 százalékról 10 százalékra kellene növelni a megújuló energiaforrások arányát a villamos energia hazai előállításában. Az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése és bekötése az országos hálózatba 8 milliárd angol font összegű befektetést igényelne.

A brit kormány 2002-ben írta elő a megújuló erőforrások alkalmazásának kötelezettségét, amelynek értelmében az elektromos energia termelőinek igazolniuk kell, hogy az általuk előállított áram bizonyos hányada “zöld forrásból” származik. A cégek erről igazolást kapnak. Az előírásokat nem teljesítő cégeknek büntetést kell fizetniük; a büntetések egyfajta osztalékalapot képeznek a kötelezettséget teljesítők számára történő kifizetésekhez.

A nagy áramtermelők – köztük a Centrica PLC, a Scottish Power PLC, a Scottish and Southern Energy PLC és a Powergen – már hírül adták, hogy beruházásokat terveznek a megújuló energiák – legfőképpen a szélenergia – területén. A kisebb áramtermelők támogatására felkért befektetők részéről azonban egyelőre nem mutatkozik hatalmas lelkesedés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás