Hirdetés

A Medián január végi, a HVG megrendelésére készült felmérése szerint jó kétharmados többségben vannak azok, akik nem támogatják az olimpiai játékok megrendezését, mert másra költenék azt a sok pénzt, amibe kerül.

Budapesten gyakorlatilag mindenki tud arról, hogy a város pályázik a 2024-es olimpiai játékok megrendezésére – derül ki a HVG megrendelésére január 28-29-én, 600 fős budapesti reprezentatív mintán készült telefonos Medián-felmérésből.

Több mint kétharmados többségben (68 százalék) vannak azok, akik nem támogatják a rendezést, mert azt gondolják, hogy túl sokba kerülne, és azt a pénzt inkább hasznosabb dolgokra kellene fordítani. Mindössze 26 százaléknyian vélik úgy, hogy bármibe kerül is, kell az olimpia, mert erősítené a nemzeti összetartozást és a nemzeti büszkeséget.

Ami a Momentum Mozgalom népszavazási aláírásgyűjtését illeti, az „aláír vagy nem ír alá” kérdésre a megkérdezettek 9 százaléka azt mondta, már alá is írt, 33 pedig tervezi ezt – ha meg is tenné, akkor a referendum kiírásához szükséges szignók többszöröse is összejönne.

Azt, hogy az olimpia rendezéséről népszavazás döntsön, 60 százalékos többség támogatja.

Ez akkora arány, amely nyilvánvalóvá teszi, hogy olyanok is vannak köztük, akik a Momentum íveinek aláírására nemet mondtak. Ha pedig a kezdeményezés eljutna a népszavazásig, annak eredménye a közvélemény pillanatnyi álláspontja szerint nem lenne kérdéses, a budapesti szavazók 54 százaléka, közülük a „biztos” szavazók 59 százaléka visszavonatná az önkormányzattal az olimpiai pályázatot.
A Medián-felmérés további részleteiről a HVG e heti számában olvashat.


Lásd még:   Az összes induló közül a nálunk a legesélyesebb, hogy szétlopják az olimpiát

Az Állami Számvevőszék tanulmánya szerint:

–A projekt döntéshozóinak és a beruházóknak a személyes kapcsolatrendszere potenciális forrása a korrupciós lehetőségeknek.
–A komplex projekteknél könnyebb ellopni a pénzt, mert nehezebb ellenőrizni a valós költségeket.
–A beruházások kiválasztási szakaszánál könnyű eltéríteni a közpénzeket tartósan értelmetlen beruházások irányába, ahol viszont tovább lehet lopni.
–A szabályozási hézagok, valamiért gyenge elszámoltathatósági szabályok növelik a lopás valószínűségét. Ha nem végeznek igen alapos előzetes felméréseket és számításokat, akkor szerződésmódosításokkal is elég könnyű lopni, ráadásul a fix határidő miatt az állam eléggé ki is lesz szolgáltatva a kivitelezőnek. Sőt, már előre meg is lehet titokban állapodni, hogy majd úgyis szerződésmódosítással lopnak a felek.

A budapesti olimpia is adósságba döntené az országot

A budapesti olimpia is adósságba döntené az országot

A jövő héttől Budapest legforgalmasabb csomópontjain gyűjtik az aláírásokat a budapesti olimpiai pályázat visszavonásáért. Négy csapda, amin nem ártana elgondolkodnia mindenkinek: a biankó csekk, irreális becslések, a Fidesszel még ennél is drágább lehet, cirkusz a népnek és kenyér a csókosoknak.

Kapcsolódó anyagok:

Rómának a korrupció miatt nem kell stadion sem

Ennyit az olimpiáról: lerohad a Maracana Stadion

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás