A rovat kizárólagos támogatója

A december közepén részlegesen átadott útpályát most csak a buszok, a taxik és a biciklisek használhatják, és a 21 Kutatóközpont és a Medián közös kutatásának eredményei szerint a budapestiek többsége egyet is ért ezzel a döntéssel. Az alacsony iskolai végzettségűek inkább “autósbarátabbak”.

December 16-án megnyitották a forgalmat a Lánchídon a BKK járatai, a taxik, a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők előtt. Mindez azt jelenti, hogy a Lánchíd az autósok számára továbbra sem használható, ami részben megosztotta a Budapesten közlekedőket. Ennek kapcsán végzett kutatást a 21 Kutatóintézet a Mediánnal együtt.

A 2022. november 28 és december 3 között, 1000 fő bevonásával készült kutatásból kiderült:

a megkérdezettek kis többsége, 54 százaléka egyetért azzal, hogy egyelőre csak a buszok, a taxik és a kerékpárosok használhatják a hidat.
40 százalékuk visszaengedné az autósforgalmat már most is, 6 százalék pedig nem tudott véleményt alkotni a kérdésben.

Arról, hogy a főváros felújíja a Lánchidat a megkérdezettek 98 százaléka hallott. Szinte egyik korosztályban sincs többsége azoknak, akik visszaengednék az autókat a hídra, ebben a kérdéseben a 30-39 év közötti válaszadók a leginkább elkötelezettek, 74 százalékuk az autómentesítés mellett voksolt.
Az autóforgalommal kapcsolatban a 65 év feletti korosztály a leginkább megosztott: csaknem ugyanannyian akarnak autóstopot a Lánchídon, mint amennyien ellene szavaznának (46-47 százalék). A válaszadók 24 százaléka napi szinten közlekedik autóval, további 21 százalékuk pedig heti szinten használ gépjárművet.

A Lánchíd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán születik döntés a budapestiek véleményének kikérésével. Ezalatt a BKK a korábbinál több mint 20 százalékkal nagyobb kapacitást biztosít azoknak, akik a Lánchídon közösségi közlekedéssel utaznak. A fővárosiak ez idő alatt tehát megalapozottan, féléves tesztidőszak után dönthetnek majd.

Részletek:  Nem ez az első vita a Lánchídról

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek