A rovat kizárólagos támogatója

Úgy tűnik, a cigaretta ára elérte azt a szintet, ami már lépésre készteti a magyarokat. 2020 november-decemberéhez képest most március-áprilisban egy doboz cigaretta ára 200-250 forinttal is emelkedhetett, amely sokkal nagyobb érvágás a dohányosoknak, mintha fél évente szembesülnek egy 40-60 forintos drágulással.

Hosszú szenvedés végére került pont 2021-ben: a magyar kormány végre elhatározta magát, hogy a cigaretta jövedéki adóját az Európai Unió által megkövetelt minimumszintre emelje.

Erre egy 2011-es irányelv kötelezte, amely Magyarországnak – és néhány más európai uniós országnak – hosszú felkészülési időt adott a kívánt adómérték elérésére: a határidő 2017 vége volt. Magyarország – bár emelgette az adót az elmúlt években – nem hogy 2017-re de 2020-ra sem teljesítette az uniós szabályokat. Ezért az Európai Bíróság el is marasztalta Magyarországot, az erről szóló döntést a múlt héten tették közzé.

A cigaretta jövedéki adójának

  • legalább 90 eurónak kell lennie 1000 szálanként és
  • el kell érnie a súlyozott átlagár 60 százalékát,
  • vagy minimum 115 eurónak kell lennie 1000 szálanként és akkor nem számít az árhoz viszonyított aránya.

A bíróság szerint Magyarország már januárban teljesítette a követelményeket, azóta pedig volt még egy emelés, most április 1-én. Ráadásul mind a januári, mind pedig az áprilisi sokkal nagyobb mértékű volt mint a korábbiak, amelynek meg is lett a következménye.

A Pulzus Kutató a napi.hu megbízásából azt kérdezte meg a felnőtt magyar lakosság dohányzó részétől, hogy a jelenlegi drágulás miatt változtat-e dohányzási szokásain, esetleg ezt már korábban megtette.  A 18 évnél idősebb lakosság 31 százaléka dohányzik saját bevallása szerint, ez nagyjából megfelel az elmúlt évek felméréseinek és közel 2,5 millió főt jelent.

A dohányosoknak pedig igen jelentős része, 23 százaléka válaszolta a Pulzus kérdésére azt, hogy az 1700-1800 forintos ár túl magas, le fogja tenni a cigarettát.

A válaszadók 10 százaléka nyilatkozott úgy, hogy áttér a töltésre, vagyis a finomra vágott dohány vásárlására, amellyel valóban lehet spórolni. Az emberek 8 százaléka az elektromos cigarettát vagy a hevített dohánytermékeket fogja választani, 22 százalékuk azonban a drágulás ellenére sem változtat szokásain, meg fogja venni a cigarettát, kerül amibe kerül.
A válaszadók legnagyobb csoportja, 37 százalék mondta azt, hogy már korábban keresett valamilyen alternatívát, amely lehet töltés, vagy valamilyen füstmentes technológia.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek