A rovat kizárólagos támogatója

A természetet nem lehet meghódítani. Az azt uralni próbáló civilizációk összeomlását nem lehet megelőzni, csak ideig-óráig elhalasztani, ami által az még súlyosabb lesz.

Egy jó példa, hogy az (egyébként senki által nem kívánt) népességnövekedés (emberi jogi megközelítésű) lefékezése helyett inkább elkezdtünk fosszilis energiával földet művelni és felszín alatti vizekkel öntözni (véges erőforrások). A tudatos önkorlátozás helyett tehát hagytuk abszurd módon felduzzadni a népességet, ami most a globális mezőgazdaság elkerülhetetlen visszaesésével néz szembe. Erre szokták mondani, hogy  magasról lehet nagyot esni.

A civilizációk összeomlásának megelőzéséhez szükséges értékek | ClimeNewsAjánlott olvasmány: Daniel Quinn: „Izmael” .PDF

Verseny: A természetben az élőlények fejlődése a verseny elkerülése felé mutat. Erre remek példa a Darwin-pintyek, melyek evolúciója során idővel különböző csőrformák alakultak ki, ami által az új fajok eltérő élelemforrásokra specializálódtak. A cégvilágban is jól megfigyelhető ez a trend; a vállalatok igyekeznek megkülönböztetni magukat egymástól (pl. branding), hogy eleve ne kelljen versenyezni a konkurenciával (pl. árverseny). A verseny tragédiájára a tökéletes példa a Húsvét-sziget, ahol a törzsek egymással versengve állítottak egyre több és egyre nagyobb szobrokat, ám ennek során módszeresen kiirtották az erdőket a szigeten, aminek katasztrofális következményei voltak.

Kamat: A kamatos kamatra épülő (exponenciális) növekedés fenntarthatatlanságát jól illusztrálja a „József-fillér” példája: ha Szent József egyetlen fillért betett volna a bankba, 5%-os kamatra, Jézus születésekor, és ma besétálna a bankba a pénzéért, több mint 500 milliárd Föld méretű aranyat kapna. Belátható, hogy a kamat logikája alapvetően összeegyeztethetetlen azzal, hogy egy véges erőforrásokkal-, valamint véges tűrőképességű létfenntartó folyamatokkal rendelkező bolygón élünk. Érdekes ellenpélda az ún. „negatív kamat” koncepciója, melynek lényege, hogy a gazdasági szereplők pénzkészleteikre kamatot fizetnek az államnak, ami a tartós áruk iránt növeli a keresletet. A teljes fedezetű pénz pedig a pénzteremtés folyamatából iktatja ki a kamatot.

Kántor Sztella Nóra

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás