A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Világszerte jelentősen visszaveti a természetvédelmi erőfeszítéseket a koronavírus-járvány – állapították meg a kutatók. Az Afrikát és Ázsiát érintő természetvédelmi erőfeszítések sínylették meg a legjobban az elmúlt hónapokat.

A természetvédelmi területek őrzik a világ néhány legértékesebb ökoszisztémáját. Az érintetlen erdők, vadonok és természetes élőhelyek a veszélyeztetett fajok mentsvárai – írja a BBC hírportálja.

Bruno Oberle, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) főigazgatója szerint azonban a koronavírus-járvány súlyos csapást jelent a természetvédelmi erőfeszítésekre és a környezet megóvása iránt elkötelezett közösségekre.  „Ne felejtsük el, hogy csak is akkor tudunk szilárd alapot biztosítani a pandémia utáni talpra állásunkhoz és megelőzni a jövőbeli közegészségügyi válságokat, ha a természet egészségének megőrzésébe fektetnünk” – mutatott rá a szakember.

Az IUCN egyik folyóiratának különkiadásában ismertetett tanulmányok egyike azokat a tavaly január és október között hozott gazdaságélénkítési terveket vizsgálta, amelyek hatással voltak a természetvédelmi területek megóvását célzó erőfeszítésekre. A kutatók 17 ország, köztük Új-Zéland, Pakisztán és nyolc európai uniós ország esetében találtak pozitív példát a védett területek támogatásának fenntartására vagy növelésére.

Huszonkét ország azonban a korábban vállalt természetvédelmi erőfeszítéseket visszavonva inkább olyan nem fenntartható beruházások mellett döntött a megóvásra kijelölt területeken, mint az útépítés vagy a kőolaj- és földgázkitermelés.

„Megállapítottuk, hogy világszerte több támogatás és gazdaságélénkítő intézkedés irányul a természetre inkább ártalmas, mintsem azt támogató tevékenységekre” – mondta Rachel Golden Kroner, a Conservation International nevű szervezet munkatársa, az IUCN illetékes munkacsoportjának alelnöke, aki a tanulmány vezető szerzője volt.

A szakemberek egy másik tanulmányban megállapították, hogy az Afrikát és Ázsiát érintő természetvédelmi erőfeszítések sínylették meg a legjobban az elmúlt hónapokat.
Az afrikai védett területek több mint felében beszüntették vagy lecsökkentették az őrjáratokat és a vadorzóellenes műveleteket, valamint az oktató tevékenységet.
Ázsia védett területeinek 25 százaléka volt kénytelen csökkenteni természetvédelmi tevékenységeit.

A koronavírus-járvány hatással van a védett területeken dolgozó vadőrök és közösségeik megélhetésére. Egy több mint 60 országban végzett felmérés szerint csaknem minden negyedik vadőr fizetését csökkentették vagy késleltették, és 20 százalékuk vesztette el a munkáját a költségcsökkentések miatt. Közép- és Dél-Amerika, a Karib-térség, Afrika és Ázsia vadőreit érintették a leginkább a változások.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás