Hirdetés
Reuter-MTI

Európa második legnagyobb elektromos áram exportőre, a cseh CEZ bejelentette, hogy csökkenti széntüzelésű erőműveinek termelését, ha a kormány ragaszkodik a széndioxid kibocsátási kvóták elosztási tervéhez, ami az EU-nak az üvegházhatás elleni fellépést szolgáló kibocsátás-kereskedelmi rendszerének helyi bevezetését jelenti.

Az elképzelés szerint széndioxidot kibocsátó ipari létesítmények ezrei kényszerülnének rá, hogy többletkvótát vásároljanak a határértéket el nem érő vállalatoktól.

A CEZ-nek számításai szerint mintegy 20 millió eurót kellene fizetnie, mert kibocsátása meghaladja a kormány által rá kiosztott értéket, amely a múlt héten a környezeti minisztérium által nyilvános vitára bocsátott tervezetben szerepel.

Az állami tulajdonban lévő vállalatnak a 2003-as 35,6 millió tonnáról 33,5 millió tonnára kell csökkentenie széndioxid-kibocsátását, vagy meg kell vásárolnia a többletnek minősülő 2,1 millió tonna engedélyét. “A gazdaságos döntés a termelés és a szénvásárlás csökkentése. Széntüzelésű erőműveink termelését két terawattórával, szénvásárlásainkat kétmillió tonnával kell mérsékelnünk” – közölte a CEZ szóvivője.

A temelíni atomerőművet is üzemeltető CEZ tavaly összesen 61,4 terawattóra elektromos áramot termelt, ebből 34 terawattóra származott széntüzelésű erőműveiből.

A CEZ legnagyobb hazai versenytársa, a magánkézben lévő Appian Group szintén panaszt emelt a széndioxid kibocsátási limitek ellen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás