A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Dániának 2050-re el kell érnie a klímasemlegességet. Most az ország áramfelhasználásának közel a felét a szélenergia fedezi, ami rekordnak számít, és újabb lépés afelé, hogy az ország megvalósítsa nagyratörő klímacélját.

Az Energinet dán áramszolgáltató azt közölte, hogy a teljes dán áramfogyasztás 47 százalékát szélenergiából fedezték tavaly a 2018. évi 41 százalék után. A szélenergia felhasználásának előző rekordja 2017-ben volt 43 százalékkal.

DECEMBER ELEJÉN A KISEBBSÉGBEN KORMÁNYZÓ DÁN KORMÁNYPÁRT ÉS HÉT MÁSIK PARLAMENTI PÁRT NAGYRATÖRŐ KLÍMACÉLOKBAN ÁLLAPODTAK MEG: AZ ORSZÁGNAK 2030-RA AZ 1990-ES ÉV SZINTJÉNEK 30 SZÁZALÉKÁRA KELL CSÖKKENTENIE AZ ÜVEGHÁZHATÁST OKOZÓ GÁZOK KIBOCSÁTÁSÁT.

Ezenkívül Dániának 2050-re el kell érnie a klímasemlegességet. A megalkotandó törvény minden jövőbeni kormányt kötelezni fog a megállapodás szerint. A parlament februárban szavaz róla. Betartását egy független intézmény, a Klímatanács fogja ellenőrizni, de a környezetvédelmi miniszter munkáját a parlament külön is évente felülvizsgálja majd.

A dánok még 2012-ben határozták el, hogy az ország fővárosa, Koppenhága legyen a világ első szén-dioxid-mentes fővárosa. A város energiaellátását úgy szervezik át, hogy az igények zömét szélből, biomasszából és bioüzemanyagokból biztosítják. Akkor Frank Jensen, Koppenhága polgármestere cáfolta, hogy a környezetbarát politika korlátozná a gazdasági növekedést. Szerinte ennek éppen az ellenkezője igaz. A zöld növekedés valójában fellendítheti a gazdasági fejlődést és az életminőséget – mondta.

KOPPENHÁGA SIKERESNEK BIZONYULT AZ EMBEREK HOZZÁÁLLÁSÁNAK MEGVÁLTOZTATÁSÁBAN IS, AMI A KERÉKPÁROS KULTÚRÁBAN ÉS INFRASTRUKTÚRÁBAN A LEGNYILVÁNVALÓBB.
A koppenhágaiak több mint egyharmada használ biciklit az ingázásra mindennap, és a kerékpározás napi tevékenység az összes korosztály számára.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek