A rovat kizárólagos támogatója

A Deloitte Touche Tohmatsu Limited globális energiaipari jelentése szerint a fukusimai atomerőmű összeomlását okozó, nemrégiben bekövetkezett természeti katasztrófáknak messzemenő következményei lehetnek a világ atomenergia-iparára nézve.

Gion Gábor, a Deloitte Zrt. Energia és energiahordozók szektor iparági csoportjának vezetője elmondta: Az immár második alkalommal megjelenő tanulmány a következő 12 hónap várható tendenciáit vizsgálja, feltérképezi a piac előtt álló lehetőségeket és kihívásokat, így például az energiaellátás bizonytalanságát is. A tanulmány szerint a Japánt sújtó eseményeknek mélyreható és hosszú távú következményei lesznek az atomenergia-iparban. Az energiaforrások iránti kereslet várhatóan továbbra is világszerte növekszik, az energiaipari cégek számára ezért komoly kihívást fog jelenteni a biztonsági törekvések és az energiaszükséglet egyensúlyának megteremtése.

A Deloitte energiaipari beszámolója szerint a kormányok, a közműipari cégek és a fogyasztók számára is egyre meghatározóbb kérdéssé válik az energiahatékonyság, illetve a keresleti oldal szabályozhatósága, például intelligens mérőrendszerek útján. További fontos tendencia, hogy az adatelemzés jelentősége egyre növekszik, a rendszerekben keletkező óriási adathalmazok hatékony elemzése az energiaszolgáltató és közműcégek számára új lehetőségeket nyit meg, segítve őket a különböző üzleti forgatókönyvek kidolgozásában, és a hatékonyabb döntéshozatalban.

A Deloitte tanulmánya azt a tíz tényezőt ismerteti, amelyek a következő egy év során várhatóan a leginkább befolyásolják majd a globális energiaipart és közműipart:

Az atomenergia jövője. A fukusimai katasztrófa miatt mindenképpen a biztonsági előírások szigorodására kell számítani világszerte, elsősorban a természeti katasztrófák, terroristatámadások és repülőgép-szerencsétlenségek elleni védelem területén. Ezek a szigorodó követelmények adott esetben akár a régebben épült erőművek végét is jelenthetik.

Kockázatkezelés: az új kihívás. A villamosenergia-ipari beruházások az energiaipar és a közműipar legkomplexebb beruházásai közé tartoznak. Az iparág összetettsége és folyamatos globalizálódása következtében a beruházások egyre kockázatosabbak, a beruházások sikertelensége így jelentősen csökkentheti a részvényesi értéket. Ennek kapcsán számottevő igény mutatkozik az összehangoltabb szervezeti működésre és az adatok hatékonyabb kezelésére.

Fúziók és felvásárlások: venni, vagy eladni? A közműipari cégek fúzióinak hátterében rendszerint az áll, hogy komoly kihívást jelent, amikor egy cég a meglévő szolgáltatási területén keres további növekedési lehetőséget. A kereslet véges, ebből következően pedig a beruházási lehetőségek is szűkülnek az villamosenergia-termelés és -átvitel területén. A 2010-es évet a kiemelkedő ügyletek hiánya jellemezte, de így is volt néhány nagyobb tranzakció.

Az energiaforrások vetélkedése: valóban a földgáz az egyértelmű győztes? A földgázpiac minden bizonnyal stabil növekedési pályán marad a következő 25 évben, noha az 1990-es évek eleje óta a piac bővülésénél valamelyest visszafogottabb növekedés tapasztalható. Az energiaszektor földgázfelhasználásának növekedését számos alapvető piaci jelenség befolyásolja, így például az, hogy mennyire lesz tartós a palagáz egyre növekvő népszerűsége – illetve mennyire lesz jelentős az árakra gyakorolt hatása -, mennyire fognak szigorodni a széndioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló állami intézkedések, és hogyan fog alakulni a megújuló energiaforrások piaci penetrációja.

Az "okos" fogyasztásmérőkben rejlő lehetőségek kiaknázása: az adatelemzés fontossága. Elemzők becslése szerint az okos fogyasztásmérők és az okos hálózatok segítségével a közműcégek a jövőben akár 10-15 percenként, a nap 24 órájában is gyűjthetnek adatokat a fogyasztásmérőkből, ami drasztikusan megnöveli az adatfeldolgozáshoz szükséges kapacitást. 500.000 mérőóra esetén például az adatok 10-15 percenként történő feldolgozásához szükséges tárolókapacitás a becslések szerint éves szinten elérheti akár a 200 terrabájtot is, ami komoly kihívást fog jelenteni a legtöbb közműcég informatikai rendszere számára.

Környezetbarát technológiák: mi ma a sláger a beruházók szemében? Az energiahatékonyság növelése, a bioenergia, a napenergia, a szélenergia, a vízenergia és a geotermikus energia terén lebonyolított beruházásokat tekintve 2011 első negyedévében az Egyesült Államok volt a legvonzóbb helyszín a maga 96 projektjével. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban 29, Kínában 20, Németországban pedig 18 projekt valósult meg. Az energiahatékonyság növelését célzó beruházások várhatóan a közeljövőben is népszerűek lesznek az OECD tagállamokban (ezen belül is az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban).

A cseppfolyós földgáz útja: nyugatról vissza keletre. Egyre több cseppfolyós földgáz áramlik Ázsiába – mindez azért érdekes, mert csupán néhány éve még pont fordított volt a tendencia, hiszen a cseppfolyós földgáz nagy részét épp a nyugat importálta. Mindez természetesen nem véletlen, hanem annak az eredménye, hogy Ázsiában a kereslet folyamatosan nő, az Egyesült Államok és Ausztrália pedig hatalmas földgázkészletekkel rendelkezik.

Karbon-trendek: a közüzemi cégek teendői. A közüzemi társaságok előtt a jelen helyzetben több feladat is áll: meg kell vizsgálniuk szén-dioxid-kibocsátásuk alakulását, forgatókönyv-elemzés segítségével elemezniük kell az általuk alkalmazott üzleti modell életképességét a szén-dioxid kvóták árának többféle lehetséges alakulása mellett, továbbá részletesebb tájékoztatást kell nyújtaniuk CO2-kibocsátásukról az állami és a magánszféra szereplői számára egyaránt.

Megújuló energiaforrások: tendenciák és kilátások. Több, a közelmúltban elkészített beszámoló is alátámasztja, hogy a világgazdasági válság óta a megújuló energiaforrások piacára az egyre gyorsuló növekedés a jellemző. A napenergia és a szélenergia továbbra is a két legdinamikusabban növekvő terület, a vízenergia ismét reneszánszát éli, különösen Európában. Hasonlóan nagy jelentőséggel bírhat a földgáz és a szélenergia, illetve a földgáz és napenergia együttes, hibrid-erőművekben történő felhasználásának terjedése.

Energiahatékonyság és keresletoldali szabályozás: az aktuális helyzet és a kilátások. Az áramszolgáltatók energiatakarékossági kezdeményezései a keresletoldali szabályozás egyre fontosabb területét jelentik: az Egyesült Államokban és Kanadában például továbbra is nőni fog az energiahatékonyság növelését célzó támogatások jelentősége.

Gion Gábor hozzátette: Az idei jelentésben bemutatott tíz kulcskérdés kapcsán egyértelműen megállapítható, hogy minden céget másként fognak érinteni az egyes tendenciák, az üzleti modelljük jellegétől és a szűkebb gazdasági környezetüktől függően. A japán földrengés és az azt követő szökőár gazdasági hatásait nemcsak 2011-ben, de azt követően is érezni lehet majd az energiaipar és a közműipar minden területén. A jelentés mostani kiadásának egyik leglényegesebb tanulsága az infrastrukturális kockázatok kezelésének fontossága. Az energiaipari és közműipari cégek minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fognak fektetni az infrastruktúra biztonságára, akár földgázt, szenet, atomenergiát vagy megújuló energiaforrásokat használnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás