A rovat kizárólagos támogatója

Az UNESCO keretén belül működő Világörökségi Bizottság (WHC), mely 41. Ülését Krakkóban, Lengyelországban tartja, értékelte a “Kaliforniai-öböl természetvédelmi területeinek és szigeteinek” védettségi státuszáról készült jelentést.

Az UNESCO Világörökségi Bizottsága megvizsgálta a “Kaliforniai-öböl természetvédelmi területeinek és szigeteinek” védettségi státuszát

Az említett területek és szigetek 2005-ben kerültek fel a világörökségek listájára. Mexikó e zónája 244 szigetet, sziklaszigetet és part menti területet foglal magába. A Világörökségi Bizottság  (World Heritage Committee – WHC) elismerte, hogy a mexikói kormány minden létező erőfeszítést megtesz, hogy megmentse a kaliforniai disznódelfint, és ezért egyhangúan úgy döntött, hogy elhalasztja azt a javaslattételt, mely az említett területeket az UNESCO veszélyeztetett világörökségeinek listájára tenné fel. Mindazonáltal, a Bizottság úgy döntött, hogy egy második, a Világörökségi Központtal és a Nemzetközi Természetvédelmi Unióval közös missziót indít az idei év végén, hogy újraértékelje a mexikói kormány nemzeti integrált stratégiáját a kaliforniai disznódelfin megmentésére. Az említett döntésben, a Bizottság kiemelte a mexikói kormány azon bejelentett intézkedéseinek fontosságát, melyek a kopoltyúháló használatának teljes körű betiltása mellett magukba foglalják a mexikói kormány, a Leonardo DiCaprio Alapítvány és a Carlos Slim Alapítvány által kötött egyetértési megállapodást (MOU).

Mindezen túl a Bizottság kiemelte annak a fontosságát, hogy Kína és az Egyesült Államok is szilárdan támogassák Mexikó erőfeszítéseit, elkerülve a Totoaba – a kaliforniai disznódelfin elmúlt években feljegyzett megfogyatkozásának legfőbb oka – fogyasztását és illegális kereskedelmét.

Megköszönvén a Bizottság e döntését, a mexikói környezetvédelmi- és természeti erőforrások minisztere, Rafael Pacchiano kihangsúlyozta, hogy Mexikó példa nélküli erőfeszítéseket tett a kaliforniai disznódelfin kipusztulásának elkerülésére, beleértvén a kopoltyúháló használatának teljes körű betiltását, a Totoaba illegális halászatának növekvő üldözését, a Kaliforniai-öbölben és a Kaliforniai Disznódelfinek Rezervátumában történő éjszakai halászat betiltását, valamint a régió halászata számára felügyelőkön keresztül létrehozott kiindulási és érkezési pontokat.

Pacchiano miniszter úr kiemelte, hogy Mexikó átfogó stratégiával rendelkezik a probléma megoldására, melyben az ország Környezetvédelmi- és Természeti Erőforrások Minisztériuma mellett részt vesz Tengerészeti Minisztériuma, Mezőgazdasági Minisztériuma, Köztársasági Főügyészsége, Környezetvédelmi Szövetségi Ügyészsége, Nemzeti Halászati Bizottsága és Külügyminisztériuma is. Ebből az okból kifolyólag, a Rafael Pacchiano államtitkár által vezetett mexikói delegáció az említett találkozón az említett minisztériumok és kirendeltségek magas rangú képviselőit is felsorakoztatta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek