Hirdetés

Az UNESCO keretén belül működő Világörökségi Bizottság (WHC), mely 41. Ülését Krakkóban, Lengyelországban tartja, értékelte a “Kaliforniai-öböl természetvédelmi területeinek és szigeteinek” védettségi státuszáról készült jelentést.

Az UNESCO Világörökségi Bizottsága megvizsgálta a “Kaliforniai-öböl természetvédelmi területeinek és szigeteinek” védettségi státuszát

Az említett területek és szigetek 2005-ben kerültek fel a világörökségek listájára. Mexikó e zónája 244 szigetet, sziklaszigetet és part menti területet foglal magába. A Világörökségi Bizottság  (World Heritage Committee – WHC) elismerte, hogy a mexikói kormány minden létező erőfeszítést megtesz, hogy megmentse a kaliforniai disznódelfint, és ezért egyhangúan úgy döntött, hogy elhalasztja azt a javaslattételt, mely az említett területeket az UNESCO veszélyeztetett világörökségeinek listájára tenné fel. Mindazonáltal, a Bizottság úgy döntött, hogy egy második, a Világörökségi Központtal és a Nemzetközi Természetvédelmi Unióval közös missziót indít az idei év végén, hogy újraértékelje a mexikói kormány nemzeti integrált stratégiáját a kaliforniai disznódelfin megmentésére. Az említett döntésben, a Bizottság kiemelte a mexikói kormány azon bejelentett intézkedéseinek fontosságát, melyek a kopoltyúháló használatának teljes körű betiltása mellett magukba foglalják a mexikói kormány, a Leonardo DiCaprio Alapítvány és a Carlos Slim Alapítvány által kötött egyetértési megállapodást (MOU).

Mindezen túl a Bizottság kiemelte annak a fontosságát, hogy Kína és az Egyesült Államok is szilárdan támogassák Mexikó erőfeszítéseit, elkerülve a Totoaba – a kaliforniai disznódelfin elmúlt években feljegyzett megfogyatkozásának legfőbb oka – fogyasztását és illegális kereskedelmét.

Megköszönvén a Bizottság e döntését, a mexikói környezetvédelmi- és természeti erőforrások minisztere, Rafael Pacchiano kihangsúlyozta, hogy Mexikó példa nélküli erőfeszítéseket tett a kaliforniai disznódelfin kipusztulásának elkerülésére, beleértvén a kopoltyúháló használatának teljes körű betiltását, a Totoaba illegális halászatának növekvő üldözését, a Kaliforniai-öbölben és a Kaliforniai Disznódelfinek Rezervátumában történő éjszakai halászat betiltását, valamint a régió halászata számára felügyelőkön keresztül létrehozott kiindulási és érkezési pontokat.

Pacchiano miniszter úr kiemelte, hogy Mexikó átfogó stratégiával rendelkezik a probléma megoldására, melyben az ország Környezetvédelmi- és Természeti Erőforrások Minisztériuma mellett részt vesz Tengerészeti Minisztériuma, Mezőgazdasági Minisztériuma, Köztársasági Főügyészsége, Környezetvédelmi Szövetségi Ügyészsége, Nemzeti Halászati Bizottsága és Külügyminisztériuma is. Ebből az okból kifolyólag, a Rafael Pacchiano államtitkár által vezetett mexikói delegáció az említett találkozón az említett minisztériumok és kirendeltségek magas rangú képviselőit is felsorakoztatta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás