Hirdetés

Amerikában országszerte a rákkeltő szennyezőanyagok 78 százaléka a dízelmotorok által kibocsátott anyag – derül ki az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) kutatásából. Az elemzés a www.scorecard.org honlapon olvasható. Az eredmények rendkívül kiterjedt kutatáson alapulnak, melyben az amerikai városokban található 41 legveszélyesebb légszennyező anyagról adnak részletes adatokat. Az EPA korábbi kimutatásaiban nem szerepelt a dízelmotorok által okozott részecskekibocsátás.
„Hatalmas tudományos felfedezés az, hogy a levegőben a dízelolajból származó vegyületek alkotják a legnagyobb részét az egészségre káros anyagoknak” – mondta David Roe környezetvédelemmel foglalkozó ügyvéd. „Korábban ezt nem tudtuk, mivel a kutatások nem is foglalkoztak azzal, hogy ezt kimutassák.” A program képes arra is, hogy a veszélyes légszennyezőanyagok mennyiségéből kiszámolja a rák kockázatát mind országos, mind pedig helyi szinten. „A legrosszabb az, hogy a levegőben található szennyezőanyagok által okozott kockázat sokkal nagyobb, mint azt korábban gondoltuk. Jó hír viszont, hogy a szennyezőanyagok problémáját nagyban lehet orvosolni, ha erre az egy anyagra összpontosítunk. A dízelmotorok által kibocsátott szennyezés csökkentése kell hogy legyen a legfontosabb feladat mindenki számára, aki törődik a levegő minőségével.”
A dízeljárművek nagy száma meglepő eredményekhez vezet. Például az állítólag tiszta San Franciscóban egy millió lakosra 2600 rákos beteggel többet jósol a modell, akik 90 százaléka dízelmotorok által kibocsátott gázok miatt lesznek betegek. A levegőtisztasági törvény célja, hogy legfeljebb egy megbetegedés következzen be egymillió lakos között a légszennyezettség miatt. Ezek a légszennyező anyagok az utakon közlekedő dízel üzemű járművekből, például a kamionokból és buszokból származnak, továbbá az olyan gépekből, mint a buldózerek, traktorok és más nehézgépjárművek. „Az utak mentén üzemeltetett gépek nagy mértékben hozzájárulnak a problémához, de erre sokan még nem jöttek rá. Azoknak a gépeknek is már régóta szabályozni kellett volna a károsanyag-kibocsátását” – mondta David Roe.
Fordította: Kovordányi Krisztián
Forrás:www.lelegzet.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás