A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

A Duna korábban nem tapasztalt alacsony vízállása miatt jelentősen apadt a madárállomány a folyó romániai és bulgáriai szakaszán a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint.

Egy június végi expedíció során összesen 3145 madárpárt – gémeket, kormoránokat, kanalasgémeket és íbiszeket – számláltak meg, ez ötszázzal kevesebb a tavalyi állománynál – derül ki a WWF közleményéből.

Ha a folyók kiszáradnak, a madarak nehezen tudnak élelmet szerezni és szaporodni – magyarázta a Természetvédelmi Világalap Duna-Kárpátok Programjának koordinátora. Ha a vízszint hosszú távon tovább csökken, annak súlyos következményei lesznek – fűzte hozzá Ivan Hrisztov.

A WWF júniusi expedíciója ugyanolyan alacsony egyedszámot figyelt meg, mint 2006-ban, amikor hasonló jelenséggel szembesültek a szakemberek. A szervezet tíz évvel ezelőtt indított "zöld folyosó" programot Románia, Bulgária, Moldova és Ukrajna közreműködésével a Duna alsó szakaszának megóvására. A cél összesen 935 ezer hektárnyi olyan vidék védelme, amely a madarak élőhelyeként ismert. A kezdeményezés részeként rehabilitáltak 224 ezer hektárnyi kiszáradt területet.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás