A rovat kizárólagos támogatója

Megpecsételheti a Szigetköz sorsát és nagymértékben gyengíti Magyarország tárgyalási pozícióit a kétoldalú megegyezési folyamatban az, hogy a Kormány immár két hónapja nem gondoskodik a dunai kormánybiztosi poszt betöltéséről. Különösen aggasztónak tartjuk azokat a sajtóhíreket, amelyek a poszt végleges felszámolásáról és a kormánybiztosi feladatkör szétaprózásáról szólnak.

A Duna ügyét a rendszerváltás óta minden kormány felső szinten képviselte – Mádl Ferenc korábban tárca nélküli miniszterként felügyelte a területet, majd a következő két ciklus alatt kormánybiztos látta el a feladatot. Álláspontunk szerint a dunai kormánybiztos szakterületének felosztása a különféle tárcák között egyet jelent a hatékony érdekképviselet megszűnésével, egyben negatív üzenet Szlovákia felé. Köztudomású ugyanis, hogy Szlovákia a mai napig egyetlen cseppnyi többletvíz átadásával sem járult hozzá a pusztuló Szigetköz élővilágának megmentéséhez. A Duna mentén élők környezetét és a Szigetközt így csak a hathatós és magas szintű magyar fellépés védheti meg, amely a kétoldalú tárgyalások eddigi eredményeinek feladása helyett képes elérni az Öreg-Duna medrének ökológiai szemléletű rehabilitációját és a mostaninál lényegesen több víz átadását.

Az elmúlt napokban több forrásból is megerősítést nyert az a hír, miszerint a Külügyminisztériumban komolyan felmerült, hogy a jövőben Prandler Árpád, a nagymarosi gát elszánt híve képviselje Magyarországot a Hágai Nemzetközi Bíróság előtt. Amennyiben a Kormány valóban kinevezi Prandlert a posztra – aki 1997-ben ország-világ előtt kifejtette, hogy a bírósági döntés ellenére miként lehet mégis gátat építeni a Dunakanyarban – azt a zöld mozgalom arculcsapásaként fogjuk értékelni.

Elvárjuk Medgyessy Péter miniszterelnöktől, hogy az általa a választási kampányban aláírt 12 pontos “zöld” vállalással összhangban képviselje a Duna ügyét.

A Duna Kör Elnöksége

2002.08.07.
-*********************************************
Állásfoglalásunkat a sajtó képviselőin túl Medgyessy Péter Miniszterelnök Úrnak, Kóródi Mária Miniszter Asszonynak, Kovács László Miniszter Úrnak és Kiss Elemér Miniszter Úrnak is eljuttattuk.

Információ: Droppa György ügyvivő; Mobil: 06-20-9419-097

1054 Budapest,Vadász u. 29. Telefon/fax: 353-0100

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás