A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: bnpi.hu

A Svájcban befogott és jeladóval ellátott „M237” hím farkas elérte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területét, jelenleg Nógrád vármegye keleti felén tartózkodik.

A Svájcban jeladóval ellátott nagyragadozóról először két hete érkezett hír, amikor légvonalban 700 kilométeres vándorlás után a Vértesben tűnt fel. Azóta is folyamatosan halad kelet felé, megjárta a budai agglomerációt is. Várhatóan addig vándorol, amíg össze nem fut egy nősténnyel, vagy meg nem unja.

Az Alpok déli vonulatainak vidékéről származó példány a Dunát átúszva, a Naszály (hegy) mellett folytatja útját. A Bükki Nemzeti park Igazgatóság működési területén évtizedek óta élnek farkasok, így a kóborló egyed aktivitása révén érdekes megfigyeléseket tehetünk. Legutóbb, március 17-én, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság adott hírt az állatról.

A jelölt egyed tartamos nyomonkövetési lehetőségének és a vándorló farkas biztonságának növelése érdekében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felvette a kapcsolatot az illetékes vadászati hatósággal és a tájegységi fővadásszal.

Azt csak remélni lehet, hogy az M237-es állatot nem úgy fogadja a Bükkben élő falka, mint ahogy az olaszországi Abruzzói Nemzeti Park területén élőt, amelynek tagjai csúnyán elbántak a területükre tévedő kóbor egyedekkel.

A képünkön lévő egyed nem a cikkben említett M237-es jelű farkas, csupán illusztráció Fotó: Kozma Attila

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek