Hirdetés
(X)

A horgászat gyakorlatilag elképzelhetetlen horgok nélkül. Viszont a kiválasztásánál mérlegelni kell néhány tényezőt, nem úgy működik a dolog, hogy bemegy a horgász a boltba és találomra levesz egy horgot a polcról. 

A kifogni kívánt hal fajtája

Az első és legfontosabb szempont a megfelelő horog kiválasztásában a kifogni kívánt hal fajtája. A feeder horgászok jellemzően pontyra, kárászra, keszegre vagy amurra utaznak. Ennek köszönhetően máris csökkent az alkalmazható horgok száma, mert csak olyanok jöhetnek szóba, amelyek megfelelőek ennek a négy halfajtának a kifogásához. Ponty és kárász esetében ugyanolyan kialakítású horogra van szüksége a horgásznak, csupán a méretbeli különbségekre kell odafigyelni. 

Ponty és kárász horgászatnál szükséges, hogy a horog a lehető legnagyobb területet érje át a hal szájában, ezzel elkerülve azt, hogy csak a szájnál lévő bőrbe akadjon be. Ha csak a száj környékén lévő bőrbe akad bele a horog, akkor elég magas annak a kockázata, hogy a horgász elveszíti a halat. A fentiekből következik, ha a horgász pontyot vagy kárászt akar kifogni feeder horgászattal, akkor öblös kialakítású horgokra van szüksége. Pontyhorgászathoz ideális a vastagabb, öblös pontyozó horog, a keszegezéshez pedig célszerű a vékonyabb, kis öblű, de hosszú szárú keszegező horgot használni, mert a pontyozó horog nagy eséllyel csak szétszaggatja a keszeg száját. 

Amurokhoz is pontyozó horgot célszerű választani, viszont azt szem előtt kell tartani, hogy az amurok szája jóval keményebb, mint a pontyoké, ráadásul sokkal nagyobb ellenállásra képesek, ezért csak a vastagabb, erősebb fajtákkal lehet minimálisra csökkenteni a hal elvesztésének kockázatát.

Amennyiben bővítenéd horogkészleted, akkor mindenképpen érdemes szétnézned a Fishinda kínálatában. 

Méret és étvágy

Általános érvényű szabály, hogy tavasszal és ősszel célszerűbb kisebb horgokat használni. A vízben található halak mérete a használható horgok méretével van összefüggésben, ezért nem árt, ha a horgász tisztában van a kiválasztott vízterületen fogható halak méretével. Azokon a vizeken, ahol jellemzően sűrűn lehet 8 kilós halakat kifogni, ott célszerű nem 12-14-es horgokat használni, viszont, ha csak ritkán lehet nagyobb példányokkal találkozni, akkor emiatt nem érdemes 2-es horgot használni. 

A horog és egyéb felszerelések összhangja

A horog kiválasztásánál a horgásznak szem előtt kell tartania a használni kívánt bot és csali tulajdonságait is. Lágyabb botokhoz érdemesebb kisebb horgokat használni. Csalik esetében fontos, hogy például a csontit nem szabad vastag horogra tenni, de kukoricánál nem annyira számít a horog vastagsága.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás