Hirdetés

Minden idők egyik legnépszerűbb magyar írója, az „erdész-vadász” irodalom legismertebb művelője volt Fekete István, aki 120 éve született és 50 éve halt meg. A dupla évforduló alkalmából a Pilisi Parkerdő Zrt. – az író munkássága előtt tisztelegve – kezdeményezte, majd az Agrárminisztérium és az Örökerdő Alapítvány támogatásával kialakította a Fekete István Tanösvényt a Kis-Hárs-hegyen.

A Pilisi Parkerdő számára fontos, hogy olyan fejlesztéseket valósítson meg az általa kezelt erdőkben, amelyek tovább gyarapítják a természetes kikapcsolódás lehetőségeit. Ezek sorába tartozik a Fekete István Tanösvény létrehozása, ami a Budapesten és vonzáskörzetében élő természetjárók számára a Pilisi Parkerdő karácsonyi ajándékának is tekinthető, mivel nem sokkal az ünnepek előtt vehetik birtokba a járvány szempontjából biztonságos, nemcsak erdei feltöltődést, hanem ismeretgyarapítást is szolgáló útvonalat.

Fekete István az egyik legismertebb és legtermékenyebb írónk, aki szinte egész életét a természetnek szentelte. A Tüskevár és a Téli berek című könyvei, valamint népszerű állatregényei – Bogáncs, Kele, Vuk – alapműveknek tekinthetők minden természetkedvelő számára, de nem csak ifjúsági könyveket írt, a felnőtteknek szánt művei – Zsellérek, Emberek között, Barangolások – legalább ilyen jelentősek. Tekintélyes életművében regényei mellett elbeszélések, novellák, versek, forgatókönyvek és oktatófilmek is szerepelnek. E rendkívül gazdag életmű előtt kívánt tisztelegni a Pilisi Parkerdő, amikor az Agrárminisztérium és az Örökerdő Alapítvány támogatásával létrehozta a Fekete István Tanösvényt, amelynek első állomása az író egykori, II. kerületi, Tárogató út 77. szám alatti lakhelye közelében található.  

A közel 800 méter hosszú tanösvény a Hárs-hegy legkedveltebb, jól felszerelt infrastruktúrával rendelkező úthálózatához tartozik, kis emelkedővel, a Széher úttól a Hárs-hegyi-nyeregig vezet. Az útvonalon elhelyezett 5 darab interaktív ismeretterjesztő táblát QR kódokkal is ellátták, így az okostelefonnal érkezők a táblákon feltüntetetteken túl további érdekes információkat is megtudhatnak az író életéről és munkásságáról, valamint a környék természeti kincseiről, élővilágáról.

Az út végén a Hárs-hegyi-nyeregtől a sárga háromszög jelzésen haladva a Kis-Hárs-hegyen található Makovecz-kilátóhoz, a sárga jelzésen a Nagy-Hárs-hegyen lévő Kaán Károly-kilátóhoz juthatnak el azok, akik a kirándulásukat, a tanösvényen átélt élményeiket, újonnan szerzett tudásukat a fővárosi panoráma megtekintésével szeretnék megkoronázni.

A Pilisi Parkerdő gondolt azokra is, akik szeretnék, de személyesen nem tudják felkeresni az új tanösvényt, ők az internet segítségével juthatnak hozzá az ismeretekhez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás