A rovat kizárólagos támogatója

Különböző konfliktusok, szárazság vagy áradások következtében a világ 34 országában élelmiszerhiány van, ezeknek az országoknak a 80 százaléka afrikai, derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) legfrissebb jelentéséből.

Az iraki, a szíriai, a jemeni, a szomáliai és a közép-afrikai köztársaságbeli fegyveres konfliktusok ellehetetlenítették a mezőgazdasági termelést, és ez hozzájárult a humanitárius katasztrófa súlyosbodásához ezekben az országokban, de a harcok kihatnak a tágabb térségre is, amelyben viszont az oda menekültek nagy száma miatt alakul ki élelmiszerhiány – olvasható a FAO Terméskilátások és élelmiszerhelyzet című, tegnap esti jelentésében.

Kongónak például amellett kell csaknem százezer közép-afrikai menekültet ellátnia, hogy gondoskodnia kell másfél millió olyan állampolgáráról, akinek az országon belül kellett elhagynia az otthonát árvizek miatt. A FAO szerint az aszály miatt Afrika teljes déli része nagyon gyenge termésre számíthat az idén, de valószínűleg hasonló problémával kell szembenéznie Közép-Amerikának és a karibi térség országainak is, immár harmadik éve, valamint Marokkónak és Algériának.

Tavaly az észak-koreai mezőgazdaság is megszenvedte az időjárást: mind az aszályt, mind az áradásokat. Az élelmiszer-behozatalra szoruló országok száma decemberben, Szvázifölddel, 34-re nőtt. Az idei terméskilátások általában az északi félteke országaiban jók, és kifejezetten jók Ázsia legtöbb államában. A FAO előrejelzése szerint az idén a világ búzatermése 723 millió tonna lesz, ami 10 tonnával kevesebb, mint a tavalyi rekordmennyiség. (MTI)

Élelmiszerbank az élelmiszerpazarlás ellen

Élelmiszerbank az élelmiszerpazarlás ellen

Az Európai Unióban 40 millió ember nem jut elegendő élelmiszerhez. Magyarországon a lakosság több mint 30 százaléka nem jut elegendő élelmiszerhez. Becslések szerint hazánkban a teljes élelmiszerláncban évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki, ebből 400 ezer tonna a háztartásokból kerül ki. 2015-ben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2600 tonna élelmiszert mentett meg.

 

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek