A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI), az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) és a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) szakemberei együttműködésének köszönhetően két fiatal parlagi sast sikerült megmenteni és a szabadon engedésre felkészíteni a jászsági Sasközpontban.

Az MME és a HNPI munkatársai a nyár derekán találtak egy bajba jutott fiókát az egyik jászsági parlagisas-fészekben. A fióka lábára egy bálamadzag tekeredett, amely szinte csontig hatolt szerencsétlen madár csüdjébe. Gyors mérlegelést követően az állatot Jászberénybe vitték, ahol a Sasközpont állatorvosai látták el. Ezt követően a gyógyulás elősegítése érdekében fizikoterápiás kezelésben részesült a FÁNK állatorvosainak köszönhetően. A példamutató összefogás eredményeként több hét után teljesen visszanyerte erejét és elengedhetővé vált.

A másik sast az ANPI természetvédelmi őre találta meg legyengülve a Hernád-völgyben augusztus 18-án. A nemrég kirepült fiatal parlagi sas komoly mérgezéses tüneteket mutatott, így sürgős beavatkozás nélkül elpusztul volna. A gyors segítségre szoruló madarat Jászberénybe szállították, ahol a Sasközpont állatorvosai rögtön ellátták. A vizsgálatok megerősítették, hogy az állat rágcsálóirtószeres mérgezést szenvedhetett, ami az utóbbi időben egyre gyakrabban okoz problémát parlagi sasoknál.

parlagi sasok jeladót kaptak kép: Isza Ferenc

A Sasközpont újonnan épült, nagy belmagasságú kondicionáló röpdéjének köszönhetően mindkét madár megerősíthette a szárnyizmait. Az állapotuknak megfelelően az aggteleki sast október 18-án engedték el a szakemberek, míg a jászsági példány előre láthatóan november elején nyeri vissza szabadságát. A madarak sorsát az elengedést követően GPS jeladók segítségével lehet nyomon követni.
Részletek: https://parlagisas.hu/hu/content/ket-parlagi-sast-sikerult-felgyogyitani-az-egyik-mar-vissza-terhetett-termeszetbe

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek