Hirdetés

Egy új tanulmány szerint rohamosabban emelkedett az óceánok hőmérséklete, mint azt a tudósok korábban becsülték.

A Science tudományos folyóiratban tegnap a korábbiakhoz képest fejlettebb módszerrel végzett mérések eredményeit elemezték. Ezek szerint az 1971 és 2010 közötti időszakban a korábbiakhoz képest magasabb volt a hőmérséklet növekedése, és jól látható, hogy a folyamat 1991-ben váltott nagyobb sebességre. 

Tudósok lebegő műszert, az ún. Argo úszót dobják az óceánba. Több, mint 3000 eszköz biztosítja az adatokat.Tudósok lebegő műszert, az ún. Argo úszót dobják az óceánba. Több, mint 3000 eszköz biztosítja az adatokat.

A felmelegedés következménye a csapadék növekedése, a tengerszint emelkedése, korallzátonyok pusztulása, a sarkvidékek jégfelületeinek csökkenése is – írta az ABC News-ra hivatkozva az INDEX.

A 21 századra készített előrejelzés szerint súlyos következményei lesznek az óceán élővilágára nézve a további melegedésnek, valamint a tengerszint további növekedése is várható.
 

Baljós árny: gyorsul az óceánok melegedése

Baljós árny: gyorsul az óceánok melegedése

A fosszilis üzemanyagok használatának a számos előny mellett van egy katasztrofális mellékhatása is, a teljes földi klíma felmelegedése, és egy friss tanulmány azt bizonyítja, hogy az óceánokban ez a vártnál gyorsabban megy végbe.

Az extra hő 90 százaléka az óceánokba kerül, és ennek a mérését 2005 óta segíti az Argo nevű rendszer, egy körülbelül 3500 lebegő bólyából álló hálózat, amely a felszíntől egészen 2000 méteres mélységig gyűjt hőmérsékleti adatokat – írtuk még. 2017. márciusában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás