A rovat kizárólagos támogatója

Két napja fecskéket mentett Udvaros Dorottya és a Greenpeace a Fertő tavi luxusberuházástól. Indokolatlan erőszakos akcióval súlyos anyagi károkat okoztak a környezetvédők – állítja a Fertő tó beépítéséért, és a természetrombolásért felelős Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. Vajon ők mekkora kárt okoznak közpénzből természeti környezetünknek?

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. sajtóközleményt tett közzé, miszerint komoly anyagi kárt és természetvédelmi veszélyeztetést okozott az a több mint 15 főből álló csoport, amely június 10-én délután osztrák területről, kenukkal hajózott be a Fertő Part beruházás építési területére. A Greenpeace nevű szervezet aktivistái erőszakkal lebontották a beruházó által korábban kihelyezett madárvédelmi funkciót szolgáló védőhálókat. Tettükért a felelősséget már kevésbé vállalták, hiszen a helyszínre kiérkező rendőrök felszólítása ellenére visszaeveztek Ausztria irányába. Az illetéktelen akció miatt a kivitelező és a fejlesztő cég is rendőrségi feljelentést tett, az illegális határátlépés miatt pedig az osztrák hatóságok határrendészeti eljárást indítottak az aktivisták ellen.

fecske fotó: Járdány Bence Greenpeace

A sopronmedia.hu által közzétett sajtóközlemény szerint csütörtök koradélután a Fertő tó osztrák oldaláról beevezve hat-hét kenuval több mint 15 személy jelent meg a Fertő Part beruházás munkaterületén. A Greenpeace aktivistái kenukkal beeveztek a kijelölt munkaterületre, ahol éppen bontási munkálatok zajlottak. Szándékosan figyelmen kívül hagyták a hajózási zárlatot jelző hivatalos nemzetközi jelzést, amely több helyen bójákkal együtt figyelmeztet az építési terület határára.

Mészáros Lőrinc és a Greenpeace a Fertő tónál. Ki a természetromboló? fotó: Járdány Bence Greenpeace

A kenus csapat tagjai két helyszínen is erőszakkal elkezdték bontani a fejlesztő cég által kitett madárvédelmi funkciót szolgáló védőhálókat, amelyekre éppen azért van szükség, hogy a bontási munkálatok ne veszélyeztessék az állatok fészkelését. A fejlesztő cég már jóval korábban kihelyezett a munkaterületre összesen 150 darab fecskeműfészket, úgynevezett fecskehoteleket, hogy a tavasszal-nyáron visszaérkező madaraknak legyen biztonságos fészkelő- és költőhelye. Az aktivisták az egyik stégről teljes egészében lebontották a védőhálót, a másikon részben sikerült ezt megtenniük. Az általuk „fecskementésnek” minősített akcióval valójában súlyosan veszélybe sodorták a terület fecskeállományát. Az akcióval komoly anyagi kárt és természetvédelmi problémát okoztak. Az erőszakos hálóbontással párhuzamosan a Greenpeace-aktivisták közül többen kimásztak a bontás alatt álló stégre is, veszélyeztetve ezzel saját testi épségüket, és megszegve a munkaterületre lépés tilalmát.

Az illetéktelen belépésről és rongálásról a kivitelező cég értesítette a rendőrséget, a hatóság emberei a helyszínre érve igyekeztek igazoltatni az aktivistákat. Tettükért a felelősséget azonban már nem akarták vállalni, a rendőrségi felszólítás ellenére a többségük Ausztria felé evezett. A csoport tagjai – mivel Ausztria felől érkeztek és arra is távoztak -, illegális határátlépést követtek el, ami miatt az osztrák hatóságok határrendészeti szabálysértési eljárást folytatnak az ügyükben. Az eset után mind a beruházó cég, mind a kivitelező feljelentést tett a Soproni Rendőrkapitányságon, amely rongálás vétsége miatt büntetőeljárást indított a csoport tagjai ellen – áll a cég sajtóközleményében.

Fertő tó fecskementő greenpeace akció 2021 06 10. Rodics Katalin, Udvaros Dorottya kép. Járdány Bence Greenpeace

Mint arról mi is beszámoltunk: a fecskék védelmében léptek fel Greenpeace-aktivisták Udvaros Dorottyával a Fertő tónál. Az akció során a félrevezetően „madárvédő hálóknak” nevezett műanyag rácsozatot szedték le a még megmaradt, cölöpökön álló házak aljáról, amelyet a Fertő tavi gigaberuházást végző cég emberei szereltek fel, hogy így akadályozzák meg a fecskék fészkelését.

A fecskék védett állatok, és az emberi tevékenység miatt számuk olyan sokkolóan lecsökkent, hogy becslések szerint 5 éven belül eltűnhetnek Magyarországról. A Fertő tó védelmében nagyszabású összefogás indult, a helyi civilek petícióját eddig mintegy tizenkétezren írták alá, annak német nyelvű változatát pedig több mint hatezren a tó osztrák oldaláról. A Greenpeace a luxusberuházás azonnali leállítását és közös természeti értékeink védelmét követeli a kormánytól.
Részletek: Fecskéket mentett Udvaros Dorottya és a Greenpeace a Fertő tavi luxusberuházástól

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek