A rovat kizárólagos támogatója

Sirálysuttogók nyomában: a “Fertő-tavi Nagy Fal” tövében, a kanále grande mentén sikerült megszüntetni a természet zavaró jelenlétét − Litkai Gergely új videója a Fertőről. Mészáros Lőrinc kifogja az aranyhalat-szobor kanadai márványból.

Újabb vicces és egyben megrázó videót készített Litkai Gergely és a Greenpeace a Fertőn zajló beruházásról. A humorista egy évvel a legutóbbi Fertő partról szóló bejelentkezése után ismét a helyszínre látogatott, ahol megállapította, hogy az álom valóra vált: az építkezéssel sikerült megszüntetni a természet zavaró jelenlétét a nemzeti parki területen. A Fertő védett élőhelyei az évek óta húzódó luxusberuházás áldozatává váltak. Az építési területen már most is szinte felismerhetetlenségig rombolták a Fertő tó régi tájképét, amit Litkai Gergely új videójában mutat meg: hosszú betonfal, kiirtott nádasok és hatalmas murvával borított terület.

„Az egy óriási előrelépés szerintem természetvédelmi szempontból, hogy a gólyáknak nem kell többet a mocsokban keresgélni a békát. Ide kijön a murvára, ott fekszik a béka megsülve. Hopp, megette! Kész.” − állapítja meg Litkai Gergely a Fertőn történt terepszemlén.

Bár a videón mindannyian jót derülhetünk, az ott lévő állapot elkeserítő. A Greenpeace és a helyi civilek nem adják fel, a terület teljes ökológiai helyreállítását követelik, és tovább dolgoznak azon, hogy ezt a beruházást ne folytathassák. A civilek azt szeretnék elérni, hogy a túlméretezett, természetpusztító beruházás helyett csak egy kisebb léptékű turisztikai fejlesztést végezzen az állam, amely figyelembe veszi a tó természetes adottságait és megóvja annak élővilágát.

Mint ismert, a kormány által finanszírozott természetpusztító építkezést a Fertőn felfüggesztették, de nem állították le örökre. Sőt, miután tavaly év végén átvette a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium a projektet, a Kormányhivatal ismét engedélyt adott a luxusberuházásra, melyet ráadásul közel 50 százalékkal nagyobb területen engedélyeztek, mint korábban.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek