A rovat kizárólagos támogatója

Nagy-Britanniában forronganak az indulatok: három éves lovacskát fojtott meg egy földre hullott lufizsinór. Sokan úgy vélik, hogy mivel a latex egy természetes anyag, így a latex tárgyakkal történő környezetterhelés nem létező probléma.

Ugyanakkor a brit Marine Conservation Society kampányfelelőse, Emma Cunningham felhívta a figyelmet arra, hogy a ballonok anyagául szolgáló latex 4 év alatt bomlik csak le a tengerparti környezetben. Egy friss kutatás szerint pedig a lufik alig 13%-a robban apróbb darabokra, míg több mint 80%-uk egészében jut vissza a szárazföldre, illetve a víz felszínére. Ennek pedig jelentős hatása van az élővilágra, mivel a partyhard ezen maradványai fulladást és egyéb komoly zavarokat okozhatnak az állatoknál.

A szerencsétlenül járt brit lovacska halála arra a súlyos helyzetre is rávilágít, miszerint a Marine Conservation Society önkéntesei 53%-kal több lufimaradványt találtak a brit tengerpartokon 2016- ban, mint egy évvel korábban. A hasonló tragédiák elkerülése érdekében a szervezet úgy véli, hogy a lufieregetéseket teljes mértékben be kellene tiltani.

A kampány egyre sikeresebbnek mutatkozik, ugyanis már 50 brit önkormányzat határozott úgy, hogy betiltják közigazgatási határaikon belül a lufi és/vagy a lampionok eregetését.

A lufi és a lampion eregetések tiltott helyszínei Nagy-Britanniában. Forrás: MCSUK.org 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás