Hirdetés
greenfo/MTI

Vágó Gábor szerint az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy “a Fidesz a fakivágások pártja lett”. Az LMP európai parlamenti listavezetője a debreceni Református Nagytemplom előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, zöldebb Debrecent és zöldebb Európát szeretnének elérni.

Az ellenzéki politikus szerint jelenleg "folyamatosan irtják a zöldfelületeket, egyre szorulnak vissza a városi zöld területek, aminek egyik eredménye a légszennyezettség". Magyarországon évente 30 ezren vesztik életüket közvetlenül a légszennyezettség miatt. Ez Debrecenben is kiemelt probléma: az ország második legnagyobb légszennyezettségű városa – mondta. Példaként a debreceni Csemete és Hajó utcákat említette, ahol szerinte egészséges fákat vágtak ki, ami, mint hozzátette,  tűrhetetlen.

Vágó Gábor szerint "a Zöld Debrecen program alatt valójában fakivágások folynak", és tarthatatlan, hogy nemcsak gyérítés folyik, hanem egészséges fákat vágnak ki. A politikus miután szóvá tette a debreceni Nagyerdő száradását, kitért a balatoni természetvédelmi területeken folyó fakivágásokra is, ami miatt feljelentést tesznek. Az LMP azt szeretné elérni, hogy a légszennyezettség csökkenjen, ennek érdekében "konfliktusokat kell vállalni a legnagyobb szennyezőkkel".

Vágó Gábor kifogásolta, hogy "a kormány az Európai bíróságon támadja azt az irányelvet, ami a légszennyezettség csökkentését érné el". Szerinte "a kormány a légszennyezők érdekében lép fel (…) és inkább a profitot vállalja az emberek helyett".

Az LMP, ha az emberek érdeke kerül szembe a nagyvállalatok profitjával, mindig az emberek mellé áll – jelentette ki Vágó Gábor Debrecenben, aki azt mondta: két mandátumra számítanak az európai parlamenti választásokon. Hozzátette: a "nemzetközi zöldekkel" kiváló a kapcsolatuk és úgy tűnik, a zöldek előretörésével a mérleg nyelvét jelenthetik az új Európai Parlamentben. (MTI)


A levegőminőség további romlásáért harcol az Orbán-kormány

A levegőminőség további romlásáért harcol az Orbán-kormány

A szennyezett levegő és az abból fakadó betegségek az egyik vezető halálokká váltak Európában. Magyarországon a legrosszabb a helyzet, egyébként még Kína is jobban áll nálunk. Nem igaz, hogy a magyar kormány ne tenne semmit: minden létező fórumon a levegőszennyezés növekedéséért harcol. Azért, hogy minél többen haljanak meg. Szerencsére több fronton is veszítenek. De minderről nem szólnak óriásplakátok.

A külügyminiszter büszkén jelentette be, hogy a magyar kormány beszállt a német autóipar érdekében egy egyébként vesztésre álló perbe, azzal a céllal, hogy növelje a gépjárművek szennyezőanyag kibocsátását.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás