A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: népszava

Ismét a kormánynak kedvező döntést hozott az Alkotmánybíróság (AB). 6 év gondolkodás után most többségi döntéssel arra jutott, hogy nem alaptörvény-ellenes és nemzetközi szerződésbe sem ütközik a a Paks 2-ről szóló 2015-ös törvényben szereplő 30 éves titkosítás, amiről az országgyűlési képviselők egynegyede hat éve adott be normakontrollra irányuló beadványt.

A Népszava információi szerint az indítványt beadó képviselők szerint a törvény mérlegelés nélkül zárja ki, hogy az üzleti, műszaki és döntést megalapozó adatok a keletkezésüktől számított 30 évig közérdekű adatként megismerhetővé váljanak. Ráadásul szerintük a törvény ellentétes a környezeti adatok nyilvánosságáról szóló Aarhusi Egyezménnyel is.

Az Alkotmánybíróság szerint azonban a nemzetbiztonsági érdek és a szellemi tulajdonhoz való jogok védelme indokolja a titkosítást. A titkosítás csak akkor alkalmazható, „ha ahhoz nagyobb társadalmi érdek fűződik, mint az érintett adatok nyilvánosságához”, ezt viszont adatkezelőnek (PAKS 2 projektcégnek) kell bizonyítania. Az adatkérő pedig bírósághoz fordulhat az adatmegtagadással kapcsolatban, így az Alkotmánybíróság szerint a jogszabály nem alkotmányellenes.

Az AB továbbá alkotmányos követelményként megállapította: a törvény támadott rendelkezése az orosz és a magyar alvállalkozók vonatkozásában csak akkor alkalmazható, ha azok közfeladatot ellátó szervezetnek tekintendők. Nem világos, hogy ez utóbbi azt is jelenti-e, hogy a közfeladatot ellátó szervezetekkel szemben a nem közfeladatot ellátó alvállalkozók kötelesek kiadni a kért adatokat.
Salamon László párhuzamos indoklása szerint ez nem következik az alkotmányos követelményből, míg Czine Ágnes párhuzamos indoklása inkább erre utal. Két másik bíró, Marosi Ildikó és Schanda Balázs ugyanakkor nem értett egyet a többségi döntéssel; különvéleményükben az alapvető jogok biztosára hivatkozva azt írták: a törvény „egy teljes nemzedéket elzár attól, hogy a Magyarország energiastratégiáját hosszútávon meghatározó beruházással kapcsolatos meghatározó jelentőségű adatokat megismerjen”.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek