A rovat kizárólagos támogatója

Fideszes szálak a sóskúti akkumulátorbontót tervező Andrada-csoport körül. Úgy tűnik, a szlovén szakmai befektető nagyon is közeli kapcsolatokat ápol a magyar kormányzati holdudvarral és a külügyi vezetéssel.

Az Alsózsolcáról elüldözött Andrada esetében a környezetre kockázatos tevékenységen túl eddig más árnyék nem nagyon vetült a cégre – leszámítva, hogy korábban kiderítettem, hogy a február végére kommunikált indulással szemben a valóságban egyelőre engedélykérelmet sem adtak be akkumulátor-feldolgozáshoz köthető tevékenységre. Úgy tűnt, hibátlan pedigréjű szlovén autóipari befektetőcsoportról van szó, amely tisztán üzleti alapon szeretne akkubontót létesíteni előbb Alsózsolcán, majd Sóskúton.

Úgy tűnik azonban, hogy Magyarországon semmi sem az, aminek látszik, illetve végső soron minden mögül a Fidesz türemkedik elő. Az Andrada egyik fő tulajdonosa, Iztok Seljak, nem csupán egy szlovén autóipari cég egyik vezetője, de – micsoda meglepetés! – 2021-ben Szijjártó Péter Magyarország koperi tiszteletbeli konzuljává is kinevezte. Jelenleg nem ismert Iztok Seljak milyen magyarországi kapcsolódások révén érdemelte ki a kinevezését (az Andradán kívül más üzleti érdekeltsége nincs az országban), leszámítva, hogy Szijjártó Péternek megvan a bizalma benne. Hogy erre a bizalomra mikor, hogyan tett szert, azt egyelőre nem tudjuk – de ezügyben kérdést küldünk a külügynek.

Szintén fatális véletlen csupán, hogy az Andrada-csoport miskolci irodáját történetesen attól a kormánykedvenc Avalon-csoporttól bérli, amely nem csak Várkonyi Andreának szállít a csoporthoz tartozó Hell jegeskávét a tengerre, de zsíros kormányzati támogatások szerencsés célpontja is, amelyek közül egy negyedmilliárdos pénzesőről szóló okiratot maga Szijjártó Péter nyújtotta át néhány éve az Avalonnak.
Mindezek után talán nem is meglepő, hogy a cég érkezését annak idején épp Szijjártó Péter harangozta be nagy lelkesen – hogy aztán a lakossági ellenállásokat megtapasztalva, láthatatlanná váljon az általa bejelentett projekt kapcsán.

Úgy tűnik, a szlovén szakmai befektető nagyon is közeli kapcsolatokat ápol a magyar kormányzati holdudvarral és a külügyi vezetéssel.
A Párbeszéd – Zöldek tisztán akar látni az ügyben! A “világszínvonalú technológiáról” egyelőre semmit nem tudni, engedélykérelem nincs, fideszes kapcsolatok viszont vannak! Biztosan nem ez a módja a beruházás iránti bizalom megteremtésének!
Jávor Benedek zöldpolitikus,  a Párbeszéd – Zöldek EP listavezetője 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Még engedélykérelmet sem adott be sóskúti akkumulátorbontó üzemére az Andrada

Alsózsolcai zsolozsma – Szijjártó pedig bemagolta a leckét a modernségről

Civil aggályok az Alsózsolcai zavaros akkumulátor bontóval kapcsolatban

Sóskúton nyílik meg az Alsózsolcáról kiebrudalt akkufeldolgozó

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás