A rovat kizárólagos támogatója

Orbán Viktor (2020): “Nálunk minden meccs addig tart, amíg meg nem nyerjük!” Ebben a szellemben Vitézy és a Fidesz tovább folytatták a jogi hadjáratot, és a kizárólag fideszes kinevezettekből álló Alkotmánybíróság furcsa döntésével elérték az összes érvényes szavazat újraszámlálását. Tordai Bence véleménycikke.

Vitézy Dávid a választók átverésével közelítette meg Karácsony Gergely támogatottságát. Mindenki pontosan tudja, hogy ha Vitézy nem “független szakemberként”, nem egy “ellenzéki párt” (az LMP) jelöltjeként, hanem a kezdetektől őszintén, fideszes jelöltként kampányolt volna, akkor a közelébe sem jutott volna Karácsony Gergőnek. Ezért kellett a titkos mesterterv, a jó rendőr-rossz rendőr munkamegosztás: míg a mindvégig visszalépésre optimalizált Szentkirályi-kampány kizárólag Karácsony ekézésével, az ellene való hazug hergeléssel volt elfoglalva, Vitézy vihette a konstruktív, jövőbetekintő, szakmai jellegű, sok ellenzéki számára is szimpatikus kampányát.
Szentkirályi utolsó pillanatos visszalépésével (amit az európai választási megfigyelők szervezete, az ENEMO jelentésében a választók megtévesztésének nevezett) a Fidesz-szavazók más, komolyan vehető jelölt híján akadálytalanul álltak át Vitézy mellé, az egyébként ellenzéki érzelmű Vitézy-szimpatizánsok közül viszont sokaknak – a kellő idő hiányában – már nem állt össze a kép az új felállásról, és addigi favoritjuk mellett voksoltak. Éppen ez volt a fideszes mesterterv lényege.

A Vitézy Dávidra szavazó budapestiek közel kétharmada az EP-választáson a Fidesz listáját támogatta. Vitézy tehát a választók megtévesztésével, névleg ellenzékiként, valójában fideszes támogatással, egy Fidesz-LMP (avagy Orbán-Ungár) paktum eredményeként ért el meglepően jó eredményt.
Végül hajszál híja volt, de nem sikerült a csíny, Vitézy még így is alulmaradt. Ép erkölcsi érzékű ember (aki persze bele se ment volna egy ilyen átverős trükkbe) ilyenkor szégyenkezve lehajtja a fejét, gratulál a győztesnek, és csendesen elkullog. Vitézy és a mögötte álló Fidesz azonban nem így döntöttek, hanem jogászkodó offenzívát indÍtottak, hogy felülírják a választási eredményt. Első körben ez nem sikerült: bár a fideszes többségű Nemzeti Választási Bizottság az érvénytelen szavazatok újraszámolásáról döntött, még így is maradt 41 voks Karácsony Gergely előnyéből.

Orbán Viktor (2020): “Nálunk minden meccs addig tart, amíg meg nem nyerjük!” Ebben a szellemben Vitézy és a Fidesz tovább folytatták a jogi hadjáratot, és a kizárólag fideszes kinevezettekből álló Alkotmánybíróság furcsa döntésével elérték az összes érvényes szavazat újraszámlálását. Amivel nem lenne baj önmagában, ha nem egy ilyen kutyakomédia újabb állomása lenne, és ha teljesen nyugodtak lehetnénk afelől, hogy sehol, semmilyen módon nem piszkáltak bele a szavazólapokba az elmúlt egy hónapban, illetve afelől, hogy az NVB nem fog a szokásos 8-4 arányban rendre a Fidesznek/Vitézynek kedvező döntéseket hozni minden vitás esetben – de mindezek felől a legkevésbé sem lehetünk nyugodtak.

Ha a következő napokban a Fidesz az általa elfoglalt testületek döntésein keresztül átfordítja a meccset Vitézy javára, azzal az újkori magyar politikatörténet legocsmányabb történetét kerekíti ki. Ha marad Karácsony győzelme, a sztori akkor sem sokkal szebb, és mindkét esetben a mindehhez arcát-nevét adó Vitézy Dávid szenved súlyos erkölcsi károkat.
Kár érte, valóban lehetett volna egy, a fővárosért dolgozó szakpolitikus, sokunk megelégedésére. De ahogy a mondás tartja: aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók…

Kapcsolódó anyagok:

Újraszámolják az összes érvényes főpolgármesteri szavazatot

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás