A rovat kizárólagos támogatója

Budapest egyik legalacsonyabb zöldterületi mutatóval rendelkező és egyik legszennyezettebb kerülete az V., melynek fideszes vezetése úgy döntött, hogy a Semmelweis utca felújítása előtt egyszerűen tarra vágja az ott lévő fákat. Az Astoria mellett a Kossuth Lajos utca sivárságából ebbe az irányba betekintve hangulatos, árnyas, a szemnek is kedves látvány fogad bennünket. Félő, nem sokáig.

Az LMP V. kerületi képviselője Csonka Krisztián írt blogbejegyzést arról, hogy a kerületi közgyűlés Tulajdonosi bizottságának fideszes többsége elhatározta, mind az egészséges, mind a nem egészséges fákat kivágja a Semmelweis utcai fasorban. A képviselő blogbejegyzése szerint az összes ellenzéki párt tiltakozott a döntés ellen. Íme az írás:

Múlt héten döntött a kerület Tulajdonosi Bizottsága, arról, hogy hozzájárul a Semmelweis utca összes fájának a kivágásához. Az LMP és több ellenzéki képviselő tiltakozása ellenére a Fideszes többség úgy döntött, hogy az utca felújítása előtt eltüntetik az összes fát, egészségeset és beteget, jó állapotúakat és kevésbé jó karban lévőket, átültethetőeket egyaránt.

Az utca felújítása már régóta tervben van, már 2014-ben meg akarta csinálni a kerület, de ez akkor valamiért elmaradt. Akkor készíttették az itt megtekinthető szakvéleményt a fák állapotáról a Főkerttel. Azzal a Főkerttel, amely fenntartóként a fák gondozásáért volt felelős. A szakvélemény, ahogy azt már megszokhattuk, alátámasztotta, hogy a fák rossz állapotban vannak. és többségüket ki lehetne vágni. Azaz a Főkert saját maga fogalmazott meg a saját munkájáról lesújtó véleményt.
 

A Semmelweis utca, amely korábban a dús lombú fák miatt árasztott különleges hangulatot, nem sokkal később egy durva beavatkozás áldozata lett. A fák koronáját csonkították meg jelentősen.

Nem tudunk nem arra gondolni, hogy ez az első lépése volt a fairtó tervnek, hiszen a látszólag egészséges, kiterjedt lombkoronájú fák eltüntetése egyik napról a másikra biztosan heves tiltakozást váltott volna ki az ott lakókból. Aztán 2015-ben végül nem történt meg az utca felújítása, idénre halasztódott. Mivel a kerület terve a fákkal sejthető volt, korábban is kérdeztük testületi ülésen a polgármestert, hogy mi a szándék velük, de minden alkalommal kitérő választ kaptunk.  A mostani döntéssel az átültethetőnek minősített fák kivágását is elfogadták, mondván, hogy az előkészítésük az átültetésre hosszú időt venne igénybe. Ez is azt mutatja, hogy az igazi szándék a kényelmetlenné vált fák eltüntetése, hiszen a beruházás négy éve tervben van, így bőven lett volna idő az előkészületekre.

Mi LMP-sek, és az ott lakók is – már akik egyáltalán hallottak a tervről – rendkívül sajnálatosnak tartjuk, hogy a kerület úgy tekint a fákra, mint akadályokra, és ezt a beruházást is egy tarvágással indítja. A kerületben nagyon sok fa esett áldozatul a közterületek felújításának az elmúlt években, és különösen egy olyan forgalmas csomópont mellett, mint az Astoria, a több tíz éves, lombos fák nagyon fontosak a levegőminőség és a hőérzet szempontjából is az ott élőknek. A helyükre ültetendő növendék fák még évtizedekig nem lesznek összehasonlíthatóak a mostaniakkal. Arról nem is beszélve, hogy ha hasonlóan elhanyagolják az ápolásukat, akkor azok sem lesznek jobb állapotban. A szándék nyilvánvalóvá válása után ismételten felkérjük Szentgyörgyvölgyi Polgármester Úrat, hogy gondolja át ezt a döntést és változtassa meg, hiszen a Belvárosnak leginkább minél több zöldre van szüksége. Ha kapunk választ, közöljük!
2018 február 18. dr. Csonka Krisztián
 

A Semmelweis-emlékév miatt vágják ki most a fákat a Semmelweis utcában

A Főkert ma közleményt adott ki az ügyben. A fák "a kedvezőtlen városi környezet miatt" megbetegedtek, az utca szűk mivolta miatt a fák megdőltek, ezért évekkel ezelőtt vissza kellett őket gallyazni. Erre további mód nincs, a fák "további gallyazással, illetve faápolási munkával való megtartása mára (…) már nem indokolt". A bedőlt fákat ezért inkább kivágják, és újakat telepítenek helyettük.

"Idén ünnepeljük Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulóját, amelyre tekintettel Magyarország Kormánya a méltó megemlékezés céljából a 2018-as esztendőt Semmelweis Ignác-emlékévvé nyilvánította. A Semmelweis-emlékévben az utca teljes rekonstrukciója fog megtörténni, melynek észszerűen részét fogja képezni a jelenleg leromlott állapotú fasor teljes cseréje."

Az új fasor "korai juhar (Acer platanoides ’Cleveland’)" fákból lesz kialakítva. "A korai juhar tekintélyes megjelenésű, középmagas, városi körülményeket is jól tűrő, lombhullató fa, melyet kedvező tulajdonságainak köszönhetően rendszeresen ültetnek utcasorfának. Az utca két végén dézsákban kihelyeztünk két fát, így Önök is megtekinthetik, milyen fákat fogunk ültetni a megújuló Semmelweis utcában."- írta a HVG.HU.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás