A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: napi.hu

A Roszatom által Finnországba tervezett atomerőmű már biztosan nem épül meg, mert a finn tulajdonosok ma felmondták a szerződést az orosz állami atomenergetikai céggel. Érthetetlen, hogy az Orbán kormány miért ragaszkodik a Roszatom által tervezett Paks2 beruházáshoz, amikor Brüsszelben a Fidesz megszavazta azokat a szankciókat, melyek lehetetlenné teszik az atomerőmű megépítését.
Ami eddig is nagyon valószínűnek tűnt, most faktummá vált: Oroszország háborúja miatt a Paks II. projekt sorvezetőjének tekintett Hankihivi-1 erőműből kidobják a Roszatomot. A beruházásban részt vevő, többségi tulajdonos finn Fennovoima a saját oldalán közölte, hogy felbontotta az erőmű szállítására vonatkozó szerződést a Roszatommal

A Fennovoima május 2-án 10.00 órakor azt közölte a saját híroldalán, hogy felbontotta a Hanhikivi 1 atomerőmű szállítására vonatkozó szerződést a Roszatommal. A finnek az orosz nukleáris ipari óriásvállalatának RAOS nevű projectcégével kötött erőműszállítási szerződést az oroszok jelentős késései és a projekt szállításának képtelensége miatt mondták fel.

Hanhikivi látványterve Fotó Lehtikuva Fennovoima AFP

A Fennovoima azt közölte, hogy az elmúlt években jelentős és növekvő késések voltak jellemzőek, és az ukrajnai háború csak tovább súlyosbította a projekt amúgy is növekvő kockázatait – és ezek közöl a RAOS egyiket sem tudta mérsékelni. (Ez az érv egyébként a magyar Paks II. projekt felmondásának lehetősége kapcsán is előkerült, mivel a projektcég évek óta nem képes megszerezni az építkezéshez szükséges legfontosabb engedélyt.)

A döntés azt jelenti, közölte a Fennovoima, hogy “a RAOS Projecttel való együttműködés azonnali hatállyal megszűnik, és a tervezési és engedélyezési munkák, valamint a Hanhikivi 1 telephelyen végzett munkálatok is véget érnek a RAOS projekttel”.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás