A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

Mika Lintilä, Finnország gazdasági minisztere a helsinki parlamentben kijelentette, hogy “teljesen kizárt”, hogy építési engedélyt kapjon a Hanhikivi atomerőmű megépítése. Az erőművet a paksi beruházás testvérének tekinthetjük, hiszen ugyanúgy a Roszatom lett volna a kivitelező, és pont ugyanazt a típust tervezték Finnországban is megépíteni, mint amit Paksra szántak. De a finnek nem lesznek orosz energiagyarmat.

A különbség annyi lett volna, hogy míg Pakson orosz államközi hitelből egy magyar állami cég az építtető, addig a finn változatban a beruházás fővállalkozója egy vegyesvállalat lett volna, aminek 34 százalékos tulajdonosa a Roszatom, a maradék pedig finn állami, önkormányzati és magáncégek konzorciumának a kezében van.

A finn erőmű engedélyeztetési eljárása előbb kezdődött, mint Paks 2-é, de ahogy a magyar hatóság, úgy a finn sem adta még ki a létesítési engedélyt. A finn hatóság problémáin keresztül érthettük meg itthon is, hogy a Roszatom által ígért erőmű valójában még tervezőasztalon sincs készen, mert az EU-s szigorú szabályoknak is megfelelő változat tervei hiányosak. Nem hivatalosan az terjed, hogy a magyar hatóságnak is ez a baja, és ezért nem adták ki még az engedélyt Paksra.

Hanhikivi látványterve Fotó Lehtikuva Fennovoima AFP

Eddig nagyon fontos érv volt a magyar engedélyezést intéző OAH kezében, hogy amíg a finnek nem bólintanak a Roszatom terveire, addig ők is várhatnak. Most viszont eldőlt, hogy a finn engedély sohasem fog megérkezni. Mika Lintilä azzal indokolta a kormánya döntését, hogy nem lehet olyan cégre bízni egy finn atomerőmű megépítését, amelyik megsértette a nemzetközi jogot.

A Roszatom akkor követte el a jogsértést, amikor a szakemberei erőszakkal átvették a zaporozzsjai atomerőmű működtetését Ukrajnában, miután az erőművet az orosz hadsereg elfoglalta. Az erőmű elfoglalása, a benne dolgozók terrorizálása, az erőmű üzemi területén lévő egyik épület ágyúzása mind sértették a nemzetközi jogot.

A miniszter bejelentését követő parlamenti ülésen a finn képviselők nem vitatták a kormány döntését. Arról tettek fel inkább kérdéseket, hogy a kormány akar-e más típusú, nem orosz atomerőművet a helyébe. Ám erről még nincs álláspontja a kormánynak. Ez attól is függ, hogy a Roszatom hajlandó-e túladni az erőművet építtető cégben lévő részvényein, és a többi tulajdonosnak mik a szándékai a céggel.  Ami egyelőre biztos, hogy a Roszatom a finn államtól nem kap engedélyt az atomerőmű megépítésére.

A magyar kormány egyelőre kitart amellett, hogy a Roszatom megépítse a Paksra tervezett két reaktort. Ugyanakkor a Roszatom egyik alvállalkozója már elkezdte elbocsájtani a magyar beruházáson dolgozó embereit, ami arra utal, hogy a paksi beruházás helyzete korántsem olyan stabil, mint ahogy azt a magyar kormány láttatni kívánja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás