A rovat kizárólagos támogatója

Történelmi győzelem: a bíróság kötelezi a Shell-t, hogy drasztikusan csökkentse szén-dioxid-kibocsátását. Először a történelemben egy bíróság kimondta, hogy egy óriáscég felelős az egyre veszélyesebb mértéket öltő éghajlatváltozásért.

Tegnap a hágai bíróság úgy döntött, hogy a Shell köteles 45 százalékkal csökkenteni CO2-kibocsátását a következő tíz évben. A pert a Föld Barátai Hollandia (Milieudefensie) több mint 17 ezer felperessel és hat másik civil szervezettel közösen indította. E történelmi jelentőségű ítélet jelentős hatással lesz a Shell és más nagy szennyező tevékenységére globális szinten.  (a perben felperesként részt vettek még az alábbi civil szervezetek: Action Aid Netherlands, Both ENDS, Fossil Free Netherlands, Greenpeace Netherlands, Young Friends of The Earth Netherlands and the Wadden Sea Association (Waddenvereniging) továbbá több mint 17 ezer holland állampolgár.)

Ez hatalmas győzelem bolygónk és gyermekeink számára, óriási előrelépés egy mindenki számára élhetőbb jövő irányába. A bíróság nem hagyott helyet a kétségeknek: a Shell felelős az egyre veszélyesebb mértéket öltő éghajlatváltozásért és azonnal be kell fejezni e pusztító tevékenységet – hangsúlyozta Donald Pols, a Föld Barátai Hollandia igazgatója.

A bíróság és a Föld Barátai hálózat üzenete világos: akik eddig a legtöbb hasznot húzták bolygónk erőforrásainak kihasználásából és tönkretételéből azoknak is felelősséget kell vállalniuk. Nem lehet ez alól látszatintézkedésekkel, pár fa elültetésével, zöldrefestéssel kibújni – összegezte Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Föld Barátai hálózat magyar tagjának ügyvezető elnöke.

Történelmi fordulóponthoz érkeztünk a mai bírósági határozattal. Ez az eset egyedülálló, mivel első alkalommal kötelezett a bíróság egy szennyező óriáscéget, hogy tartsa be a Párizsi Éghajlatvédelmi Megállapodást. Ennek a döntésnek jelentős hatásai lehetnek a többi nagy szennyezőre is – tette hozzá Roger Cox, a Föld Barátai Hollandia ügyvéde.

A hágai bíróság mai döntése nemzetközi szinten komoly változásokhoz vezethet. Ez egy földcsuszamlással felérő győzelem az éghajlati igazságosságért küzdő mozgalom számára. Úgy véljük, hogy ez a döntés a nagy szennyezők elleni perek hullámát fogja elindítani, hogy rákényszerítsük őket, hogy álljanak le a fosszilis energiaforrások kitermelésével és elégetésével. A mai ítélet győzelem a globális dél közösségei számára is, akik már most megszenvedik az éghajlatváltozás katasztrofális hatásait – tette hozzá Sara Shaw, a Föld Barátai nemzetközi hálózat munkatársa.

A hágai bíróság döntésének főbb pontjai:

1. A Shellnek 2030 végéig 45%-kal csökkentenie kell kibocsátásait.

2. A Shell felelős az ügyfelei és beszállítói kibocsátásaiért is.

3. A Shell azonnal eleget kell, hogy tegyen a döntésnek, ugyanis a vállalat jelenlegi klímapolitikája nem megfelelő.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek