A rovat kizárólagos támogatója

Ma este, magyar idő szerint 20.30-kor számos nagyváros, intézmény és vállalat fényeit, valamint Budapest több ikonikus épületének díszkivilágítását lekapcsolják a Föld órája mozgalomhoz csatlakozva.

A Föld óráját szervező Természetvédelmi Világalap (WWF) minden év márciusának utolsó szombatján, az óraátállítás előtti estén arra kéri a mozgalom támogatóit, hogy egy órára kapcsolják le a felesleges lámpákat és elektromos berendezéseket. A szimbolikus lekapcsolás célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az éghajlatváltozásra, valamint a természeti értékek megőrzésének fontosságára és a fenntartható életmódra.

Nyíregyházán többek között a római katolikus, a görög katolikus, az evangélikus és a református templom, Debrecenben a Nagytemplom, Tatabányán a Turul emlékmű és templom, Sopronban a Szent Mihály-templom, a Mária- és a Szentháromság-szobor díszvilágítását kapcsolják le.
Idén először a budapesti Gül Baba Kiállítóhely és Kulturális Központ is csatlakozik a Föld órája mozgalomhoz, így ma egy órára a türbe fényei is kihunynak, valamint Budapest több ikonikus épületének díszkivilágítását is lekapcsolják. Az MKB Bank lekapcsolja Váci utcai székházának külső díszkivilágítását, a Samsung egy órára áramtalanítja legnagyobb budapesti kijelzőit és reklámfelületeit.

A kezdeményezéshez a Felelős Gasztrohős Alapítvány Fenntartható Vendéglátóhelyei gyertyafényes vacsorák szervezésével kapcsolódnak.

Egyre többen csatlakoznak a WWF Magyarország által indított Föld Órája kíhíváshoz.  Bolygónk megóvása és a fenntarthatóság követendő példa lett, ,mindenki a maga módján tesz a környezetéért. Az emberek jelentős részének azonban már nem csak ez az egy óra számít, hiszen tudjuk, hogy a 60 perc sötétség szimbolikus: felhívja a figyelmet arra, hogy itt az ideje mindenkinek  környezettudatos döntéseket hoznia életében. “ – mondta el Antal Alexa a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Néhány éve a Felelős Gasztrohős Alapítvány Fenntartható Vendéglátóhelyei is csatlakoztak a megmozduláshoz és a Föld Óráján elkezdtek gyertyafényes vacsorákat tartani. “Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy az éttermek elektromos áram felhasználása nagy mértékű és ezzel az egy órával nehéz kompenzálni az egész éves energiafogyasztást. Azonban a szemléletformálásban a vendéglátóhelyeknek is komoly szerepe van, erre jó alkalom lehet egy ilyen gyertyafényes vacsora, ahol szezonális, pálmaolajmentes fogásokat kóstolhatnak a vendégek az éttermekben.” – mondta el Vighné Boóc Judit, Fenntartható Vendéglátóhely szakértő.

Idén az alábbi helyeken költhetünk el egy gyertyafényes vacsorát: KIOSK Budapest, Púder Bárszínház, Doblo Wine & Bar, Gettó Gulyás, HellóAnyu családbarát közösségi tér és kávézó, Stefánia Pizzéria, Jardinette Kertvendéglő, Yes,Chef, Kőleves, Farm Inn Fogadó Zalacsány, BB’z Bar & Grill, Kis Padlizsán. A gyertyafényes vacsorákra érdemes asztalt foglalni, melyet az adott étterem oldalán tehetnek meg az érdeklődők.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek