A rovat kizárólagos támogatója

A 2015-ös Év Madara híres a különös fészkelőhelyek elfoglalásáról, már vízaknában, ágyúban, hordóban és hátsó kerti lim-lomok közt is találkoztak búbosbanka fészekaljjal. A Táborfalvi Lőtéren filmre vették az úthengerben fiókát nevelő madarakat.

Ismét ínyenc csemegét kaptak lencsevégre a Turjánvidék LIFE projektterületen dolgozó forgatócsoport munkatársai. Mosonyi Szabolcs egy búbosbanka pár kreatív otthonteremtését filmezte le egy leginkább úthengerre hasonlító, elhagyott katonai járműben a Táborfalvi Lőtéren.   A felvételt a Turjánvidéken, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Honvédelmi Minisztérium, a Budapesti Erdőgazdaság és a WWF projektterületén, a Táborfalvi Lőtéren készítette a Natfilm Hungary Kft. A Natura 2000 helyszín másfél évszázados elzártságának köszönhetően kiválóan megőrzött, európai szinten is védett természeti értékeknek ad otthont.

A 2015-ös Év Madara híres a különös fészkelőhelyek elfoglalásáról, már vízaknában, ágyúban, hordóban és hátsó kerti lim-lomok közt is találkoztak búbosbanka fészekaljjal. A népi nevén ‘fostos bugybókának’ is nevezett madár jól kihasználja az lakott területek adottságait, ezáltal is védekezve a természetes fészkelő odúk fogyatkozásával kiéleződő odúlakó madárfajok közti versengés ellen. A búbosbanka Magyarországon védett, és szerepel az Európai Unió Natura 2000 hálózatát megalapozó fajok listáján is. 

A május végén lefilmezett szülőpár fiókái azóta már bizonyára kirepültek, és önállóan keresik élelmüket a lőtér nyújtotta változatos gyepes élőhelyeken. A szerencsére nem túl ritka madárfaj egyik legfontosabb veszélyeztető tényezője azonban éppen a számára kedvező rövid füvű gyepes élőhelyek, legelők területének a visszaszorulása, a legelő állat-állomány csökkenése és a területhasználat változása miatt. Nem lehet véletlen, hogy a Turjánvidék LIFE projektterületen találkoztunk vele, hiszen az itt folyó élőhely-helyreállítás a búbosbanka számára is kedvező feltételeket teremt.

Kondenzcsíkos viperales Kondenzcsíkos viperales
A képre kattintva galéria nyílik.

Bár a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével végzett munka leginkább az egyik legritkább gerincesünknek, a rákosi viperának szeretne kiterjedtebb élőhelyet teremteni, a búbosbanka is tanúsíthatja, hogy számtalan más állat- és növényfaj is örömmel veszi a természetvédelmi beavatkozásokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás