A rovat kizárólagos támogatója

Budapesten ismét elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Évről évre meglepetésként éri a városvezetést az őszi, hideg füstköd, vagyis a SZMOG. Átok ül rajtunk? A helyzet évről évre rosszabb. Tényleg nem tehetünk semmit?

A szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt Tarlós István főpolgármester – további intézkedésig – Budapesten elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – közölte a Főpolgármesteri Hivatal tegnapra virradó éjszaka.  A hivatal közleménye szerint a kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye január 3-án a város három, míg január 4-én öt mérőpontján elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenként 75 mikrogrammot, és a meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap jelentős javulás nem várható. A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag egyre növekvő szintje először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg. A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság különösen érzékeny csoportjaira (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek).
A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint veszélyeztetett népességcsoportok a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok. Azt javasolják, hogy ők kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, és kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.
A tájékoztatás szerint az őszi-téli fővárosi szálló por szint egyharmada származhat a háztartási eredetű szilárd, leginkább fatüzelésből, míg egyhatoda a közlekedési kibocsátáshoz köthető. A kisméretű szálló por a levegőben előforduló folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecske, melynek mérete a 0,001-100 mikrométer közötti tartományba esik. A szálló por veszélyessége összefüggésben van annak szemcseméretével, így a 10 mikrométernél kisebb részecskék veszélyesebbek az egészségre, mint az annál nagyobbak.  További tájékoztatás olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. (MTI)
 


Budapest 2011-ben az európai fővárosok versenyében Bukarest mögött a 2. helyen végzett. Sajnos a legszennyezettebb városok sorában (azóta nincs adat). Gondoskodó főpolgármesterünk a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el és reménykedik a szél megerősödésében. Évről évre úgy köszönt ránk a szmog, mintha visszatérő átok lenne és nem jórészt emberi eredetű szennyezés következménye. Pedig az. A városi élet feltételeinek biztosításában pedig fő-, és kerületi polgármestereknek komoly feladatai vannak/ lennének. Na nem a szmog megjelenésekor, és nem a szélért való imádkozásban.

Miért is árt nekünk olyan nagyon a legkisebb méretű szálló por?

Leginkább azért, mert még tüsszögéssel sem tud ellene védekezni a szervezetünk, azonnal lefut a léghólyagocskákba. Viszi magával a baktériumokat és a gombákat is, amelyek akár halálos tüdő-, és keringési- betegségeket okozhatnak. Évente 16 ezer ember hal meg hazánkban légszennyezés eredetű tüdőbetegségekben. + a szív- és érrendszeri betegségek társulnak hozzá. ( Nem tudjuk, hogy Helyey László „ allergiás” eredetű tüdőgyulladásában nem volt-e részük.)

Hogy kerül a levegőbe ez a sok gyilkos por?
– A gépjárművek üzemanyagának elégtelen égése
– Fék- és gumikopás következtében
– Az építkezések letakaratlan területeiről
– A földutakról
– Az ipari termelésből
– Fűtés/hűtés következtében
– Hulladékégetésből
– Utcai sózásból (amire idén még nem volt szükség)
– Az utcai por, gyom, madár toll és ürülék, valamint szemét-hegyekből.

A városokban a magas házak, a sűrű beépítettség lelassítják a szélmozgást, a relatíve magas hőmérsékletben feldúsulnak a káros gázok, az átmenő forgalom és a város medence jellege tovább ront a helyzeten.
2014 január 5-én a főváros 12 mérőállomása közül egy nem működik (Honvéd telep), másik négy pedig csak a szálló port méri (Csepel, Budatétény, Gergely u, Erzsébet tér.) Pedig a nitrogén-dioxid, a kéndioxid és az ózon sem alpesi levegő a tüdőnek! A tisztánlátást ez nagyon zavarja, mert ha több érték is magasabb az eü. határértéknél, az kumuláló hatása miatt súlyosabb egészségügyi kockázattal kell számolnunk. De ha nem működik, nincs mit tenni…..
A működő állomások adatai 110 és 198(!)% -ban haladják meg az egészségügyi határértéket. Nem semmi. Ezt lélegzi be a város 2 millió lakosa + a bejáró dolgozók. Évente 35 napnál hosszabb ideig nem lehetnénk kitéve ennek. (2011 óta nincs adat) 2011-ben már márciusban meghaladtuk a 35 napot. Biztosan van olyan jogszabály, hogy amiről nem tudunk, az nincs és nem is árt.
Az Eu. emiatt kötelezettségszegési eljárást indított ellenünk.

Mi nem tiltakozunk, hanem örülünk, hogy gondoskodik rólunk 1 főpolgármester + 23 kerületi polgármester. Még örülünk is neki, hogy

– egyszerre túrják fel az egész belvárost, hogy mindenhonnan jöjjön a por, mindenütt dugókban és kerülő utakon pöfögjenek az autók, amelyek fogyasztása ezáltal jelentősen megnő
– Nincs pénz és szándék az elkerülő utak megépítésére, hogy akinek nincs dolga a fővárosban, ne legyen kénytelen rajta átautózni.
– Egyre több parkunk adja át a helyét épületeknek, mert világváros akarunk lenni, mert túl akarunk tenni mindenkin. Holott máris Budapest a 2. legszennyezettebb levegőjű főváros Európában és a legkevesebb az egy főre eső zöld felület. A VI. és a VII. kerületnek mindössze 1%-a zöld!
– Alig várjuk, hogy újabb másfél millió turista tömörüljön a belvárosba.
– A kiemelt beruházások kiemelten szennyezhetik a környezetet, mert gyorsított eljárással, statáriálisan épülhetnek a világra szóló épületek, stadionok, múzeumok.
A lakosság is besegít a szmogosításban: szemetel, nem takarítja a járdákat, égeti az avart a tiltás ellenére, télen, a nagy hidegben rásegít fával és szénnel a gázfűtésre, a lakások hőmérsékletét is sokkal magasabban tartja, mint a vidékiek, akinek eszükbe sem jut télen egy szál pólóban ülni a tv előtt, egy sarokra is autóval megy….,

Jelen szmog-helyzetet nem szeretném Tarlós István és a mai kerületi polgármesterek nyakába varrni! De a helyzet rosszabbodását talán megakadályozhatnák! Ha érvényt szereznének Budapest hosszú távú fejlesztési terveinek, és nem engednék, hogy ennél is jobban beépítsék! ( Pláne nem kezdeményeznék a beépítettség növelését, a közparkok elpusztítását.
Ha nem engednék, hogy a Városliget helyén múzeumok és parkolók nőjenek, hogy a zsúfoltság és a beépítettség az elviselhetetlenségig fokozódjon. Ha belegondolnának abba, hogy a múzeumok itt lesznek a téli holt-szezonban is! Itt lesznek a kánikulában is, amikor klimatizálni kell őket, ahelyett, hogy a fák hűsítenék a levegőt!
Ha nem támogatnák, hogy a zöld felületeket elpusztítsák és átadják a helyüket számokkal való bűvészkedésnek!
Hogy a Római part fáit kivágják és/vagy lebetonozzák.
Hogy a levegő szabad mozgását sípálya akadályozza a Normafán……
Megtehetnék, hogy folyamatosan, rendszeresen takarítják az utcákat, tereket, és erre biztassák a városlakókat is.
Vagy kikapcsolhatják a maradék légszennyezettség mérőket is.
Vagy törvényt alkothatnak arról, hogy a szmogot hegyi levegőnek érezzük..
Vagy ahelyett, ahogyan most egymást akarják túllicitálni építkezésekbel, úgy versenyben imádkozhatnak jó szélért. Mind a 24-en.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás