Hirdetés

Az európai polgárok más megközelítésbe helyezték a globális környezeti problémákat az elmúlt néhány évben – francia tapasztalatok szerint például, talán a gazdasági-pénzügyi válság hatására jelentkező napi gondok okán, bizonyos mértékben elfordultak ezektől.

Egy most közzétett felmérés szerint jelenleg a franciák 43 százaléka aggódik az említett problémák miatt, míg 2006-ban Földünk védelme 62 százalékukat izgatta. Ez az arány 2 évvel később már csupán 55 százalék volt. A felmérést végző Ethicity kutatócsoport illetékese szerint a franciáknak már kissé elvontnak tűnik a globális felmelegedés problémája, megkérdezésük alapján a lakosság 27 százaléka érzett aggodalmat emiatt, jóllehet 2011-ben, azaz két évvel ezelőtt még 45 százaléka.

Ugyanakkor jobban izgatja őket a szennyeződés, a pazarlás az élelmiszerekkel, a tudatos vásárlás, de ezek elsősorban az egészségük és nem a környezetvédelem kapcsán. Az energiaváltás ügye iránt is közömbösek, a megkérdezett franciák mintegy négyötöde gyakorlatilag nem is tud róla. Félő, hogy a fenntarthatóság problémájáról rendezett kampányhét Franciaországban érdektelenségbe fullad – írja a youphil.com blog szerzője.

Szerinte a lakosságnak szánt üzenetekből meg kellene érteni, hogy planétánk gondjai a mindennapi élethez kapcsolódhatnak, és megismertetni, hogyan érintheti a lakosságot, ha az alapvető forrásokból, például a vízből egyre kevesebb áll rendelkezésre.

Azt is meg kell érteniük, hogy a globális kihívásokra adandó válasz nem választható el egy adott helyen végrehajtott akcióktól, és azt is, hogy az energiaváltás nem csupán költségek kérdése, hanem haszonnal járhat, így emberek százezreinek adhat munkalehetőséget Franciaországban az elkövetkezendő bő másfél évtizedben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás