A rovat kizárólagos támogatója

A nyolc éve történt fukusimai atomkatasztrófa kármentesítését bírálják helyi lakosok és szakértők. A Greenpeace szerint nem kapnak elegendő védelmet azok, akik a radioaktív szennyezés felszámolásán dolgoznak. Erre az ENSZ is figyelmeztette 2018-ban a japán kormányt.

A Greenpeace németországi nukleáris szakembere, Shaun Burnie állítja, hogy "egyes területeken, ahol a szennyezésmentesítés folyik, olyan magas a radioaktív sugárzás szintje, hogy az egy atomlétesítményen belül vészhelyzetnek számítana".

A japán kormány a fukusimai atomerőmű környékén egyes területeken visszavonta a kiürítési rendeleteket. Többen vissza is költöztek már régi otthonukba, de több szakértő és helyi lakos hangoztatja, hogy a szennyezésmentesítés nem volt kellően hatékony. A bírálók szerint a sietséget az okozza, hogy a kormány a 2020-as tokiói nyári olimpiáig az összes kiürítési rendeletet vissza akarja vonni.

A sérült és hosszú időn át erősen radioaktív reaktorok lebontása 40 évig is eltarthat. Jelenleg egymillió tonna szennyezett víz tisztítása és tárolása is gondot okoz.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás