Hirdetés

Az Oxfam friss jelentése keményen odavágott a gazdagabb országoknak azzal, hogy azt állítja: a vagyonosabb nemzetek aláássák a szegény és sebezhető országok éghajlati válság hatásaitól való megóvását.

Az Oxfam jelentése szerint 2020-ban a gazdag országok által az éghajlatváltozással kapcsolatos finanszírozásból mindössze 11,5 milliárd dollárt fordítottak a szegény országok szélsőséges időjáráshoz való alkalmazkodásának segítésére, annak ellenére, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos katasztrófák száma egyre nő. Nafkote Dabi, az Oxfam nemzetközi éghajlat-változási politikáért felelős vezetője szerint ez az összeg nagyon alacsony, az Egyesült Államokban az emberek évente négyszer ennyit költenek a macskáik és kutyáik etetésére – tette hozzá érzékeltetés céljából.

A fejlett világ 2009-ben tett ígérete szerint a fejlődő országoknak 2020-tól évente 100 milliárd dollárnyi, éghajlati problémák megoldását célzó pénzügyi támogatást kellett volna kapniuk, ez az ígéret azonban eddig nem teljesült, 2020-ban mindössze 83 milliárd dollárt kaptak az érintett országok – számolt a The Guardian.

A becslések szerint a 100 milliárd dolláros összeget idén már meghaladja a kapott támogatások mértéke, azonban az Oxfam szerint a szokásos becslések túlbecsülik a tényleges összegeket, mivel a pénz egy részét a meglévő tengerentúli segélyezési költségvetésekből vették el, és sok esetben az éghajlat-problémára fordított összegek egy része olyan pénzeszközöket tartalmaz, amelyeket elsősorban fejlesztési projektekre, például az egészségügyre és az oktatásra fordítanak, és amelyek csak érintőlegesen járulnak hozzá az éghajlatvédelemhez. Az Oxfam jelentése emellett azt is sérelmezi, hogy ezeket a pénzeket a gazdag nemzetek a legtöbb esetben kölcsönök, és támogatások formájában nyújtják.

A portfolio szerint ha mindezeket az összegeket kivonjuk, akkor a 88 milliárd dollárból csak 21-24,5 milliárd dollár marad tiszta, feltételekhez nem kötött éghajlat-politikai finanszírozásra – írja a jelentés, amely minden bizonnyal jó alapot fog adni az egyeztetéseknek a november 30-án kezdődő Cop28 klímacsúcsot megelőző, Bonnban tartandó ENSZ-tárgyalásokon.

Nyitókép: kelet afrikai menekülttábor. forrás Oxfam /Wikimedia Commons

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás