A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Teljesen autómentessé kell válniuk a városoknak, hogy a jövőben is élhetők maradjanak – írja egy nemrég megjelent tanulmány. A közösségi közlekedést hosszabb utazásokra kell használni, a gépkocsikat csak szükséghelyzetben vagy különleges alkalmakkor.

A University College London tudósainak részvételével folyt nemzetközi kutatás készítői szerint szükség lenne a közösségi magatartás változtatására és a forgalomban lévő autók számának csökkenésére. A gépkocsigyártás gyorsabb ütemben nő, mint a népesség: 2019-ben 80 millió gépkocsit gyártottak világszerte, miközben a Föld népessége 78 millióval nőtt.

A kutatók szerint a jövő városainak kevésbé kéne függeniük az autóktól, ösztönözniük kéne a kevesebb és rövidebb autóút megtételére, és könnyíteniük kéne a gyaloglást és kerékpározást, amelyeknek a helyi közlekedés elsődleges módozataivá kell válniuk.  A közösségi közlekedés használatát hosszabb utazásokra kell használni, a gépkocsikat csak szükséghelyzetben vagy különleges alkalmakkor.

Az Open Science folyóiratban közzétett tanulmányukban egy új matematikai modellt hoztak létre különböző forgatókönyvekkel a városi gépkocsihasználatra, amelyben a lakók vagy naponta használták autóikat, vagy közösségi közlekedést használtak. Más tényezők mellett számításba vették az utazási idő hosszának a becsült költségét, mivel ez a legnagyobb tényező, amikor valaki arról dönt, miként utazik.

„Néhány évtized múlva lesznek 40-50 milliós lélekszámú városaink, amelyek 40-50 millió gépkocsi számára elégséges parkolókra fognak hasonlítani. A gépkocsi szükségessége egy nagyon szennyező iparágtól és egy nagyon drága marketingtől ered” – idézte Rafael Prieto Curielt, a tanulmány vezető szerzőjét az EurekAlert tudományos hírportál.

A különböző forgatókönyvek számításai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a gépkocsihasználat csökkenése elsősorban attól függ, hogy a lakosoknak biztosítják a választást több utazási mód közül. A kutatók szerint az emberekben tudatosítani kell a gépkocsihasználat, valamint a dugódíj, az autópályadíj, a parkolás költségeit, ami segíthet abban, hogy elkedvetlenítsék őket a gépkocsihasználattól. A tömegközlekedés fejlesztésével, az utazási idő rövidülésével több embert téríthetnek át a használatára.

A modellezésben egy szélsőséges forgatókönyvet is találtak, amikor egy 50 milliós város 50 milliós gépkocsiparkjának mindennapos munkába járási használatát vizsgálták. A kutatók arra jutották, hogy egy ilyen városban a legnagyobbak a dugók, több közlekedési infrastruktúrára, sugárutakra, hidakra, parkolóházakra van szükség.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek