A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: ClimeNews

Több mint 200 akadémikus a világ minden tájáról bírálta a glasgow-i klímacsúcs “vállalati foglyul ejtését”, és valódi zöld forradalmat sürgetnek a társadalmak szétesésének enyhítésére. Az UNFCCC COP26 átfogó határozattervezetének közzététele után nyilvános levelet írtak alá. A több mint 30 országból származó aláírók teljes listájában Magyarországról Rampasek, László A. neve is olvasható.

Több száz tudós írta alá azt a nyílt levelet, amelyben a közösségeket sürgetik, hogy a Cop26 “kudarcát” követően a veszélyes üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében a saját “vészhelyzeti válaszlépés” élére álljanak.  A glasgow-i forró levegő azt jelenti, hogy itt az ideje a radikális vezetésnek”: Több mint 200 akadémikus által aláírt levél teljes terjedelmében.

Az év elején az éghajlati tudomány hivatalos nemzetközi összefoglalója bejelentette, hogy egyre több katasztrófával és zavarral kell szembenéznünk, és a legsebezhetőbbek szenvedik el a legtöbbet és a leghamarabb. Ugyanezen ENSZ-folyamatból kiszivárgott jelentés szerint gazdasági rendszereink átalakítására van szükség ahhoz, hogy érdemben csökkenteni tudjuk a veszteségeket és károkat.

A glasgow-i COP26 klímacsúcson azonban nem indult el terv az igazságosságon alapuló gazdasági átalakításra. Ami még rosszabb, hogy az önkéntes vállalások elvonják a figyelmet a légköri szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez és a súlyosbodó zavarokra való felkészüléshez szükséges gazdaságpolitikától. Mindezt annak ellenére, hogy az önkéntes kezdeményezések évtizedek óta nem eredményeztek jelentős hatást az éghajlatra. Tudománytalan és etikátlan tagadni, hogy gazdasági rendszerünk hibás, ezért át kell alakítani, hogy csökkentsük az éghajlati kockázatot és alkalmazkodjunk a nehézségekhez. Ennek a valóságnak a figyelmen kívül hagyása érdekében hatalmas pénzösszegek energiaéhes, de légköri szempontból jelentéktelen szén-dioxid-leválasztó gépekre való pazarlását tervezik.

A politikai vezetők ehelyett egyenesbe jöhetnének a lakossággal az iparágak és az életmód szükséges megváltoztatásáról. Az éghajlati igazságosságot tiszteletben tartva azonnali lépéseket tehetnének az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében mind nemzeti, mind globális szinten – ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy a megélhetést érintő változások igazságosak és tartósak legyenek.

A glasgow-i forró levegő azt jelenti, hogy itt az ideje a radikális vezetésnek

Több tucatnyi ország több száz tudósa vagyunk, akik gyászoljuk a helyzetet, de eltökéltek vagyunk, hogy nem hagyjuk figyelmen kívül. Úgy véljük, hogy a COP26 vállalati foglyul ejtése és kudarca világosan mutatja, hogy a közösségekben és szervezetekben élő embereknek most a saját vészhelyzeti válaszlépésünket kell vezetniük. Ez magában foglalja a vállalatok által irányított rendszeren kívüli, összehangolt, radikális politikai érdekérvényesítést egy valódi zöld forradalomért, amely jelentősen csökkenti és redukálja a kibocsátást, regenerálja a természetet és segít az alkalmazkodásban. Ez magában foglalja a közösségek által irányított, a kormányoktól és a transznacionális vállalatoktól független, mélyreható alkalmazkodási (Deep Adaptation) erőfeszítések fokozását is.

A glasgow-i forró levegő azt jelenti, hogy itt az ideje az őszintébb és radikálisabb vezetésnek. Le kell számolnunk azzal a képzelgéssel, hogy a veszélyes globális felmelegedés nem fog rosszabbodni, vagy hogy a legnagyobb vállalatok majd a segítségünkre sietnek. Ha megszabadulunk ettől a téveszmétől, akkor hozzájárulhatunk egy másfajta előrevivő út kialakításához, amelyhez reméljük, hogy a kormányok is csatlakoznak, ha megszabadulnak a “business as-usual” kényszereitől.

Aláírók:

Dr Malika Virah-Sawmy, IAAS-Potsdam, Germany and Mauritius
Professor Dr Jem Bendell, University of Cumbia and co-editor Deep Adaptation, UK
Dr Yves Cochet, Former Minister of the Environment, France, Institut Momentum, France
Professor Eva Lantsoght, Professor, Universidad San Francisco de Quito, Ecuador
Professor William Rees, Professor Emeritus Ecological Economics, University of British Columbia, USA
Dr Aurelien Barrau, Professor of Astrophysics, Universite Grenoble-Alpes, France
Professor Yin Paradies, Professor of Race Relations, Deakin University, Australia
Dr Rupert Read, University of East Anglia, UK
Dr Igor Polskiy, board member, GEN-Russia, Russia
Dr Carola Kloeck, Assistant professor, Sciences Po Paris, France
Dr Lajos Brons, Adjunct Professor of Philosophy, Lakeland University Japan, JP
Dr Morgan Phillips, Director, The Glacier Trust, UK

A több mint 200 aláíró teljes listája itt elérhető.

Nyitókép: illusztráció – légszennyezés elleni greenpeace demó

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek