A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu/zhvg

Az üvegházhatású gázok csökkentésében jelentős szerepet játszhat az, hogy nagy mértékben csökkentik a metán légkörbe jutását a fúrótornyoknál, a termelő berendezéseknél és a vezetékeknél – áll az Energy Transitions Commission agytröszt friss jelentésében.

Alacsony költségen, sőt akár profittal is csökkenthetik a metánszivárgásokat a szénhidrogén-kitermelő vállalatok – véli egy kutatóintézet. Eszerint a metánkibocsátás 40 százalékos csökkentése teljesíthető cél lehet 2030-ra, ami segíthetne a párizsi klímacél elérésében, azaz abban, hogy a felmelegedés az ipari forradalomtól a század végéig ne haladja meg a másfél Celsius fokot. Mindezt az esetek többségében úgy, hogy alacsony költséget okoz a kőolaj- és a földgázkitermelő cégeknek, de akár profitot is nyerhetnek belőle a gázárak emelkedése matt.

A Glasgowban novemberben tartandó konferencia előtt azonban brit és amerikai tisztviselők nem hivatalosan beismerték, hogy az országok remélt újabb vállalásaival együtt sem sikerül másfél fok alatt tartani a felmelegedést.

A metán mindenesetre 80-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. A hanyagul megépített fúrótornyoknál, a palagáz kitermelésénél és más infrastrukturális berendezésnél azonban rendkívül nagy mennyiségű metán szivárog el, ennek megszüntetése vagy befogása is jelentős előrelépés lenne. Különösen, ha néhány nagy termelő – így az USA, Oroszország, Kanada és Kína – komoly lépéseket tesz a cél érdekében, mert így szűkíthető az a szakadék, ami az országok tényleges és szükséges vállalásai között tátong- írta a zöld HVG.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás