A rovat kizárólagos támogatója

Gomba. Már általános iskolában megtanulják a diákok biológia órán, hogy vannak az állatok, a növények és a gombák. Vagyis a gombák se nem növények, se nem állatok, hanem gombák. Mit tudnak ezek az élőlények, amitől többek lettek?

A gombák szaporodása általában oxigén jelenlétében történik, az anyagcseréjük leggyakrabban a szaporodási fázisban aktív. A számukra szükséges mennyiségű szenet főleg szerves anyagokból, elsősorban növényi vagy állati szerves anyagok felhasználásával fedezik, az élethez szükséges energiát pedig kémiai anyagokból nyerik. Mivel különböznek mind a növényektől, mind az állatoktól, így nem véletlen, hogy az általuk termelt anyagcseretermék is más, sok esetben biológiai aktivitással rendelkezik.

Az ókori és a modern kori gyógyítás, valamint a gombák

Már gyűjtögető elődeink is felfedezték, hogy a különböző gombák különböző hatással voltak az emberi szervezetre. Van, amelytől energikus, tettre kész lett, megint mástól inkább a rosszullét kerülgette, sőt bizonyos fajtáktól akár meg is halhattak. Így hamar megtanulták felismerni azokat, amik kártékonyak. Így alakult ki, hogy már az ókorban is számos betegséget gyógyítottak meg gombák segítségével.

Melyik gomba mire jó? 

A leginkább ismert és leggyakrabban fogyasztott a kétspórás csiperke vagy sampinyon gomba, amik hatékony diétás alapanyagok, de akár vérnyomás problémával küzdők és cukorbetegek jótékony barátja is egyben.

A késői laska rendkívül gazdag B- és C-vitaminban, sőt koleszterin csökkentőként is rendkívül hatékony. Ezen kívül pedig nagyon szeretik, mert bonyolult szénhidrátok lebontására is tökéletesen alkalmasak.

A bükkfatapló is ismerősen csenghet a gombát szeretőknek, de azt nem biztos, hogy tudják, hogy ez a gomba kitűnő vérzéscsillapító hatással bír, sőt a gyomorbántalmakra gyakorolt hatása is kiemelkedő.

Szűkebb körben ismert a tüskegomba, pedig remek vízhajtó, baktériumölő hatással is bír, de ami fő,  hogy csökkenti a kemoterápiás kezeléseknek a kellemetlen mellékhatásait, így jobb állapotot idéz elő a beteg általános közérzetében.

A keleti gyógyászatban nagy szerephez jutnak az alábbi gombák, amiknek a pozitív hatásait itthon még nem, vagy csak mértékkel ismerték fel. Éppen ezért hasznos lehet, ha megjegyezzük néhánynak a nevét, ki tudja, hogy mikor lehet rá szükségünk a későbbiekben.

A süngombát előszeretettel használják húspótló gyanánt, de ezen kívül remek hatással van az immunrendszerre, a gyomorbántalmak ellen is hatásos, továbbá gyulladásgátló hatása is ismert.

Egy ázsiai szakértő szemében kincset érő gomba a lepketapló, hiszen gyulladásos megbetegedéseknél tökéletes, és mára már elismert immunerősítő hatással rendelkezik, de hatékonyan segíthet a testsúly csökkentésében is.

Végül pedig a jolly joker hernyógomba, aminek pozitív hatásai között szerepel a tüdő kapacitásának növelése, továbbá rendelkezik méregtelenítő és fiatalító hatással, sőt hatékonyan fokozza a termékenységet. Ha mindez nem lenne elég, akkor tesz is róla, hogy az előbbi sikerrel járjon, hiszen javítja a szexuális képességet mind a férfiak, mind a nők esetében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás