Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Óriási, a felhasználó számára gyakorlatilag láthatatlan adatközpontok állnak a zökkenőmentes netezés mögött. Ezeknek óriási villamosenergia és hűtővíz igényeik vannak. A Google titkolta, de most kiderült, mennyibe kerül az ön kényelmesen netezése: 15 milliárd liter édesvízbe évente.

A Google szolgáltatásait emberek milliárdjai használják. Ezekhez a szolgáltatásokhoz viszont adatközpontokra van szükség, amelyeket valahogyan hűteni kell. A Google ezt folyadékhűtéssel teszi. Nemrégiben kiderült, hogy 2021-ben 15 milliárd liter édesvizet használtak el a Google világszerte megtalálható adatközpontjaiban. Ennek az elképesztően nagy mennyiségnek a 80 százalékát az Egyesült Államokban fogyasztották el a Google-adatközpontok.

Mindennek kiderítése nem volt egyszerű. A The Oregonian című helyi lap az Oregon állambeli The Dalles várostól kért tájékoztatást arról, hogy mennyi vizet fogyasztanak el a Google adatközpontjai a környéken. A város megtagadta az adatszolgáltatást, az újság pedig jogi útra terelte a dolgot. A jogi vita mintegy 13 hónapig tartott, végül a város beadta a derekát, és kiderült, hogy a Google 2021-ben csak ezen a környéken 1,25 milliárd liter használt fel hűtésre. Ez a mennyiség a város vízellátásának több mint a negyede. És ez nem minden, hiszen itt csak édesvízről van szó, emellett tengervizet is használnak az adatközpontok. Ezekből az adatokból következtették ki végül a globális vízfogyasztást.

Jelenleg különböző régiók szembesülnek azzal a problémával, hogy az adatközpontoknak rengeteg vízre van szükségük a működéshez. Most különféle szabályozók kidolgozásán fáradoznak, tekintve az édesvíz korlátozott mennyiségét. A HVG szerint a Google egyébként azzal védekezett az amerikai fogyasztással kapcsolatban, hogy semmivel sem használ fel több vizet, mint 29 amerikai golfpálya.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás